МВР не се отказва от идеята си да събира неплатени

...
МВР не се отказва от идеята си да събира неплатени
Коментари Харесай

МВР не се отказва да спира на границата за неплатени пътни глоби

МВР не се отхвърля от концепцията си да събира неплатени санкции на границата, макар всички рецензии, че по този начин се лимитира правото на свободно придвижване на хората. Вътрешният министър Христо Терзийски предлага в правилника за активността на Министерство на вътрешните работи, с които се регламентира, че и граничните служители на реда могат да ревизират дали пътуващите имат неплатени санкции и невръчени фишове за пътни нарушавания. За плана първо писа.

" Ще се реализира усилване на контрола на придвижването по пътищата, както и повишение на събираемостта на наложените санкции санкция. Ще се даде опция за тяхното възнаграждение от притежателите или ползвателите на моторни транспортни средства на място в зоните на Граничен контролно-пропусквателен пункт, построени на интернационалните шосейни пътища ", написа в претекстовете си Христо Терзийски. В тях обаче няма и дума за това, че през ноември Върховният административен съд подреди на граничните управляващи неотложно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата – Промахон " и на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Илинден – Ексохи ".

Министерство на вътрешните работи стартира всеобщите инспекции на границата през лятото на 2020 г. Закона за придвижване по пътищата регламентира, че за неплатени пътни санкции се отнема шофьорска брошура и краткотрайно се спира от придвижване на автомобила, т.е. в случай че се окаже, че някой има неплатени санкции и не го направи незабавно на границата, няма да може да пътува.

От делото пред Върховен административен съд се видя, че всеобщите инспекции са почнали по заповед на основния секретар. Тя се базира на Закона за придвижване по пътищата регламентира, че за неплатени пътни санкции се отнема шофьорска брошура и краткотрайно се спира от придвижване на автомобила. Нормата беше атакувана от омбудсмана пред Конституционния съд с аргумента, че тази уредба ограничава основни права на жителите, като свободното напредване в страната, правото на овакантяване на нейните лимити, правото на персонален живот, както и правилото на правовата страна. Конституционен съд позволи през юли м.г., само че още не се е произнесъл.

Върховният административен съд също подсети, че съгласно трайната процедура на Конституционния съд, на Съда по правата на индивида и на Съда на Европейския съюз, това, че страната не може да извърши задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за придвижването по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв метод не може да бъде съображение за възпрепятстване на правото на овакантяване на страната.

Според Върховен административен съд чиновниците на " Гранична полиция " нямат право да правят надзор по Закона за придвижване по пътищата, включително и да ревизират за навръчени наказателни постановления и фишове. Проверките при прекосяване на границата могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на показаните документи (лична карта или паспорт), пише още в определението на съда. Сега явно Терзийски заобикаля правосъдния акт като преправя правилника за активността на Министерство на вътрешните работи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР