МВР е проверила над 9300 декларации, подадени на КПП-тата край

...
МВР е проверила над 9300 декларации, подадени на КПП-тата край
Коментари Харесай

Младен Маринов: Поне 600 са излъгали в КПП-декларациите

МВР е проверила над 9300 заявления, подадени на КПП-тата край регионалните градове и е открила над 600 случаи, в които хората са излъгали, че са отивали на работа. В 60 от тези случаи се оказало, че даже деклараторите са в действителност са регистрирани в бюрата по труда, до момента в който са твърдели, че са отивали и че са били на работа. Тези данни разгласи в " Лице в лице " по Би Ти Ви вътрешният министър Младен Маринов.

Хората би трябвало да знаят, че тези заявления не са проформа и че ние ги ревизираме, сподели още той. Маринов разгласи, че предизвестява занапред, че изключително по време на празниците ще се ревизира всеобщо какво се заявява. 90 на 100 от предприятията няма да работят, което значи, че няма по какъв начин работата да бъде причина за прекосяване през КПП-тата, сподели той. Маринов съобщи, че е наясно, че има непрекъсваеми процеси и производства и за тях хората ще бъдат пускани, само че предизвести останалите, които се готвят да сочат работа като причина, че ще бъдат тествани. 

От среднощ се въвеждат частични ограничаващи ограничения на територията на кв. „ Факултета “ и ж.к. „ Филиповци “, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Причината е растеж на случаите на инфектирани и открити огнища на болест с огромен брой контактни лица. Заповедта за ограничаващите ограничения се издава от Столичната здравна ревизия доктор Пенчев по предложение на софийския действен щаб.

" До второ разпореждане се не разрешава влизането и излизането от ж.к.„ Филиповци “ и кв. „ Факултета “, с изключение на за отиване на работа с показване на служебна записка от шеф и потребност от здравна помощ. Ограничава се и придвижването на територията на двата квартала, като се изключи излизания за посещаване при персонален доктор и за закупуване на храна и медикаменти. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на фамилни тържества със събиране на близки ", осведоми Фандъкова във " Facebook ".

На КПП-та в двете махали ще бъдат пратени още служители на реда, сподели още тя. " От през днешния ден екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от открити контактни лица на инфектираните с ковид. Тяхната работа в идващите дни ще бъде подкрепена от доброволци на Столична община. В двата региона се извършва засилено разчистване и стерилизация. По моя заповед ще бъдат налагани наказания на всички почистващи компании, чийто чиновници не носят защитни маски и ръкавици по време на работа на територията на София.

По рано през днешния ден бе обявено, че Министерство на вътрешните работи прави всеобщи инспекции дали хората са излъгали в декларациите, които те оставят по КПП-ата на регионалните градове. Това излиза наяве от изказване на публични представители на ловешката полиция, представени от БНР. 

Според основен контрольор Златин Михайлов, шеф районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи в Ловеч,  дневно се ревизират по 300 декларации  - през Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, Инспекция по труда. Той твърди, че  към този момент се образуват наказателни каузи за попълване на погрешни данни в декларациите.  Досега полицията единствено предупреждавала с протокол нарушителите. На входовете и изходите на Ловеч има седем КПП-та.

По време на изключителното състояние пътуването от и към регионалните градове е позволено единствено при неотложни случаи - отиване на работа, здравословни аргументи, грижа за възрастни родственици в селата или хора, нуждаещи се от храна и медикаменти. През КПП-та в страната минават хиляди хора на ден и вероятността всички да бъдат тествани е съвсем нулева, защото Министерство на вътрешните работи не разполага с задоволително запас. Затова евентуално инспекции се правят на базата на извадки. Другият проблем е, че декларациите не попадат като условие в нито един закон. Те са легализирани в заповед на здравния министър. Дори това обаче не почиства казуса за тяхното съображение и до каква степен попълването на погрешни данни в тях може да бъде съображение за наказателно дело.  И Министерство на вътрешните работи, и Министерски съвет настояват, че те са за облекчение на хората. В самите заявления няма предизвестие за наказания по Наказателен кодекс за попълване на погрешни условия.

Декларацията за прекосяване през пунктовете бе въведена на 21 март, а от този момент условията в нея се трансформираха няколко пъти. Първо тя се попълняше собственоръчно и единствено се показваше на контролно-пропусквателен пункт. После стартира да се изисква легализация от шеф. След това Министерство на вътрешните работи   промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и стартира да се изисква служебна записка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия.  Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта. Необходими са и спомагателни документи, с които доказваш задачата на пътуването или сегашния си адрес.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР