„МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично

...
„МВР е най-силният орган в правителството. Така че, съвсем логично
Коментари Харесай

Бойко Рашков: МВР е най-силният орган в правителството


„ Министерство на вътрешните работи е най-силният орган в държавното управление. Така че, напълно разумно и напълно обикновено е да играе водеща роля в измененията, които би трябвало да се извършат в нашата страна и са по искане на българските жители. “ Това съобщи в изявление за БНР вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Тежката задача за противопоставяне на закононарушенията, свързани с упражняването на политическото право на всеки жител да избира и да бъде избиран, е в Министерство на вътрешните работи, акцентира Рашков.

На въпрос наясно ли са в Министерство на вътрешните работи кои са горещите точки на пазаруване на гласове Рашков увери, че се прави разбор на наличната досега информация.

Относно освобождението на някогашния към този момент основен секретар Ивайло Иванов, в претекстовете за което участва и полицейското принуждение по време на митингите предишното лято, Бойко Рашков разясни, че неговата персонална оценка за случилото се тогава е в качеството му и на експерт, и на жител.

„ И се възмутих, както голям брой други жители – че бият младежите, които бягат от нашата страна. По този случай обаче след това се оказа, че няма никакво съществено отношение – с бития студент, бития публицист и други. И в този момент, когато се промени политическата конюнктура, хората започнаха да припомнят за тези случаи. Защо? Защото към оня миг играеха пинг-понг от Министерство на вътрешните работи към прокуратурата и назад, сякаш правят инспекция на случаите. “

Вътрешният министър чака елементи, с цел да се види „ дали фактически е разтакавано във времето осъществяването на инспекция умишлено, до момента в който стартират да отслабват във времето митингите в София и другите огромни градове на страната. Вместо със угриженост и отговорност да подходи основният секретар към тези случаи, той като че толерираше тези дейности на полицейските органи. “

„ В такива конфликти фактически е доста комплицирано, само че когато всички виждаме по какъв начин се отделят един или двама младежи встрани, не с цел да се възпрат от някакви хулигански или други дейности, а с цел да се пребият от пердах – това излиза отвън рамките на правата и отговорностите на служителя на Министерство на вътрешните работи. И във връзка с подобен, който позволява подобен ексцес в дейностите си, би трябвало да се вземат същите дисциплинарни ограничения, по този начин както в случай че елементарен български жител посегне на служител на реда, ние ще го осъдим “, посочи Бойко Рашков.

Ще се обяснява въпросът кое постанова в ГДБОП през последните месеци да се вършат всеобщи кадрови разбърквания, уточни още Бойко Рашков.

Досъдебните производства са лицето на Министерство на вътрешните работи пред другите държавни органи – съд и прокуратура, не може шефът на Националната полиция да не знае какъв брой досъдебни каузи са на произвеждане в неговото ведомство, добави той.

Рашков съобщи, че някои от ръководителите в Министерство на вътрешните работи са безупречни, а други не могат да му отговорят на обикновени въпроси.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР