МВнР остро осъди нападението над сградата на културния клуб Борис

...
МВнР остро осъди нападението над сградата на културния клуб Борис
Коментари Харесай

МВнР остро осъди нападението срещу българския културен клуб в Охрид

МВнР остро осъди нападението над постройката на културния клуб „ Борис III ” в Охрид. От външно министерство напомнят, че това е вторият сходен случай за доста къс интервал от време и той не способства за добросъседските връзки.

Ето и цялата позиция на българското Министерство на външните работи:

„ Министерството на външните работи остро осъжда закононарушението, осъществено през нощта на 20 против 21 ноември 2022 година против Културен клуб „ Борис III ”, в град Охрид.

Това е второ посягане против тази организация за по-малко от два месеца и следващо незаконно действие от ненавист против българите в Северна Македония. Подобни дейности осезаемо и целеустремено пречат на напъните за одобряване на другарството, добросъседството и съдействието в връзките сред България и Северна Македония.

Случващото се следва да се преглежда в подтекста на опита за опожаряване на клуб „ Иван Михайлов “ в Битоля и героизирането на причинителя му; на апелите за денонсиране на Договора за добросъседство с България; на нарастващия диалект на ненавист в медийното пространство и обществените мрежи в Северна Македония; на месеци нападателна обществена акция против българските културни клубове; на законодателните промени, застрашаващи свободата на сдружаване на българите в прилежащата страна.

Наименованията на българските клубове не са повода за тази акция. Показателно е, че водачът на главната опозиционна партия към този момент намерено приканва за неотложно закриване на всички български клубове, без значение по какъв начин се назовават. Очевидно е, че в Северна Македония към момента има проблем със свободното изложение на българска еднаквост.

Убедени сме, че министерството на външните работи на Северна Македония ще има своевременна и съответна на случилото се реакция. Между нашите две външнополитически институции съществува градивен разговор.

Очакваме обаче този разговор да ангажира с съответни дейности и останалите институции в прилежащата страна. Необходимо е те навреме да подхващат ограничения за откриване и заблуждение под отговорност на причинителите на закононарушението против Културен клуб „ Борис III ”. Системното неявяване на действителна реакция основава чувство за безотговорност и с това предизвиква мултиплицирането на тези прояви.

Припомняме, че в Съвместния протокол сред България и Северна Македония от 17 юли 2022 година, Скопие категорично се ангажира да подсигурява правата на българите, включително за „ обезпечаване на ефикасен достъп до равни права, отбрана от дискриминация и запазване на културата и идентичността на българската общественост “.

Реакцията на управляващите по този и други случаи на закононарушения от ненавист ще бъде индикатор за сериозността, която държавното управление в Скопие отдава на построяването на добросъседски връзки и на процеса по присъединение към Европейски Съюз ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР