МВнР осъди Пендаровски за срещата с ОМО "Илинден"Министерството на външните

...
МВнР осъди Пендаровски за срещата с ОМО "Илинден"Министерството на външните
Коментари Харесай

Външното министерство с остра позиция срещу президента на Северна Македония

МВнР осъди Пендаровски за срещата с ОМО "Илинден "

Министерството на външните работи изрази терзание от последните събития в Северна Македония, свързани с публични лица, чиито дейности основават отрицателни публични настройки и влизат в несъгласие с позитивния климат, основан от дейните старания на държавните управления на България и Северна Македония.

Това се показва в позиция на българското външно министерство.

Става въпрос за срещата на президента на Северна МакедонияСтево Пендаровски с ОМО "Илинден ". Организацията се бори от години за статут на македонско малцинство в нашата страна и е с отказана регистрация от Конституционния съд поради фракционизъм.

"Дни след сполучливото взаимно съвещание на държавните управления на двете страни, още веднъж ставаме очевидци на повишение на публичното напрежение, подбудено от съответни дейности на президента на Северна Македония, с което се вършат опити за обновяване на тематики, влизащи в спор с Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година ", се показва в позицията.

"Подобни дейности не способстват за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускорение на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. Приканваме виновните фактори в прилежащата ни страна да демонстрират политическа зрялост и да дават градивен принос към почналия развой на възобновяване на взаимното доверие. "
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР