МВФ казва, че Шри Ланка трябва да засили реформите и да събира повече данъци за своя спасителен финансов пакет

...
Международният валутен фонд казва, че Шри Ланка досега не е
Коментари Харесай

Международният валутен фонд казва, че Шри Ланка досега не е успяла да постигне достатъчен напредък в повишаване на събираемостта на данъците и други икономически реформи, търсени от МВФ

От KRISHAN FRANCIS Associated Press, 27 септември 2023 г., 12:09 ч. Данъци.

„За увеличаване на приходите и сигнал за по-добро управление, важно е да се укрепи данъчната администрация, да се премахнат освобождаванията от данъци и активно да се премахне укриването на данъци“, се казва в изявлението. икономическа криза миналата година, страдайки от сериозен недостиг и предизвиквайки бурни протести, довели до свалянето на тогавашния президент Готабая Раджапакса. Тя обяви фалит през април 2022 г. с дългове от над 83 милиарда долара — повече от половината от тях към чуждестранни кредитори.

МВФ се съгласи през март тази година на Спасителен пакет от 2,9 милиарда долара, докато Шри Ланка преговаря с кредиторите си за преструктуриране на дълга, като се стреми да го намали със 17 милиарда долара. Той отпусна първоначално финансиране от 330 милиона долара за Шри Ланка малко след постигането на това споразумение.

През изминалата година сериозният недостиг на стоки от първа необходимост в Шри Ланка като храна, гориво и лекарства до голяма степен намаля и властите възстановиха непрекъснатото захранване.

Но има нарастващо обществено недоволство от усилията на правителството да увеличи събираемостта на приходите чрез повишаване на сметките за електроенергия и налагане на тежки нови данъци върху доходите на професионалистите и бизнеса.

Все пак тези усилия за събиране на данъци не достигнаха нивата, които МВФ би искал да види. Без повече печалби в приходите, способността на правителството да предоставя основни обществени услуги ще бъде допълнително подкопана, се казва в изявлението на МВФ.

W.A. Wijewardena, икономически анализатор и бивш заместник-управител на централната банка на Шри Ланка, каза, че провалът на постигането на споразумение с МВФ тази седмица все още не може да се нарече пречка за правителството, но че ще му бъде трудно да събере повече приходи, докато гледа за допълнителни начини за намаляване на разходите.

Много професионалисти в Шри Ланка настояват за намаляване на данъците върху доходите, а някои са напуснали страната по този въпрос.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР