Музиканти поискаха от генералния директор на БНР Андон Балтаков да

...
Музиканти поискаха от генералния директор на БНР Андон Балтаков да
Коментари Харесай

Музиканти обвиняват БНР в пристрастно спиране на конкурс

Музиканти желаеха от генералния шеф на БНР Андон Балтаков да обясни претекстовете зад прекъсването на тазгодишното издание на състезанието " Пролет ". Отвореното писмо е подписано от определените 14 финалисти - реализатори и групи, измежду които са Свилен Ноев и Даниел Остров от група " Остава ", Рут Колева, Славчо Николов (от " БТР " и " Фондацията " ), Росен Кукошаров, Ангел Дюлгеров, Тодор Ковачев от Innerglow, Елена Сиракова и др. Засегнатите настояват, че решението е взето под напън от участник, който не е класиран за финала. Ето и част от текста на обръщението:

" В историята на състезанието, от основаването му през 1970 година, няма нито една година спиране. С голямо отчаяние разбрахме за тазгодишното спиране. Прекъсване в резултат негодуванието на отритнат претендент.

Обръщаме се към вас, с цел да изразим дълбокото си отвращение от вашите прибързани дейности. Разбираме обидата на отхвърления, само че сходно оборване преценката на креативната комисия хвърля сянка върху тях и компрометира техния дълготраен професионализъм. Подобно вмешателство омаловажава напъните и труда на останалите реализатори, които са работили през годината, с цел да се явят на този конкурс. "

Музикантите упорстват за бистрота - кой е оспорил резултатите, какво гласи недоволството му и дали оттук насетне състезанието ще се прекъсва при всяка тъжба на недоволен участник, или " единствено определени от вас хора имат такова въздействие "?

Още в края на април Българска музикална асоциация, в която членуват над 600 души от сектора, поддържа артистите с изказване: "  Решаването на тези вътрешно-организационни казуси в никакъв случай не би трябвало да става за сметка на към този момент класираните от уважаваното жури нови песни, основани и показани...в сходство с настоящия Регламент на състезанието “Пролет ”. 

Във Facebook пост от през днешния ден певицата Рут Колева прецизира, че писмото до генералния шеф е изпратено преди три седмици, само че отговор още не е получен. " Служители и музикални редактори в БНР ни споделят, че са обект на тормоз и закани с санкции по Кодекса на Труда. Това е нечувано и безусловно неприемливо. Това е рекет ", написа още тя.

За напън загатна и фронтменът на младата група Innerglow: " Официалната информация е нищожна, известно е за тъжба от неудовлетворен претендент, чиято ария не е измежду определените... Неофициално вървят неприятни клюки. Ама много неприятни. За напън върху експертите от радиото, които с гласовете си са определили финалистите. Техният избор е подложен под въпрос и те са върнати на изправителен да попълнят някакви аргументации за какво една ария е по-хубава от друга ария ".

По обяд шефът на публичното радио Андон Балтаков се включи също с Facebook коментар: " Съгласен съм с Вас, г-жо Колева. Това, което се е случило в БНР по повод подготовката и реализацията на състезанието " Пролет `21 " е, както Вие посочвате, " неприемливо, обидно и неуместно ". Очаквайте формалната ми преписка с Вас, всички взели участие музиканти и нашата публика по-късно през днешния ден, откакто бъде написан протоколът от днешното съвещание на Управителния съвет на БНР. "

----

Конкурсът за нова българска ария " Прелет " има над 50-годишна история и в никакъв случай до момента не е преустановяван. Победител в първото издание през 1970 година е песента „ Яворова пролет “ в осъществяване на Мими Иванова, Паша Христова и Мария Нейкова. а измежду лауреатите му през годините са били Лили Иванова (многократно), Христо Кидиков, Стефка Берова и Йордан Марчинков, Васил Найденов, братя Аргирови, Стефка Оникян, " Сигнал ", " Атлас ", Валди Тотев, " Д-2 ", " Гравити Ко ", " Сленг ". Голямата премия за спечелилия в наши дни е присъединяване на фестивала " Евросоник " в Грьонинген, Нидерландия.

Кандидатите, показали свои песни за " Пролет 2021 ", бяха 106.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР