Музиканти от различни региони на Българиясе събират за съвместен концерт

...
Музиканти от различни региони на Българиясе събират за съвместен концерт
Коментари Харесай

Пловдив отново е домакин на НЕПОЗНАТИТЕ. Изложба и концерт на епически музиканти показват традиции от цяла България

Музиканти от разнообразни райони на Българиясе събират за взаимен концерт в Пловдив. Това, което ги сплотява е, че пазят старинната, само че към момента жива традиция в епическото осъществяване, обвързвана с едни от най-интересните струнни принадлежности – саз и тамбура.

КонцертътRECITATIVOще се организира на 24 февруари (събота) в Регионален Етнографски музей от 17.30 часа. Входът е свободен. Очаква се да дойдат реализатори от регионите наГоцеДелчев, Велинград, Разград,Търговище, Силистра, Кърджали,както ипевци от междинната част наЗападна България (Пернишко, Софийско).

Събитието се провежда от Сдружение „ НЕПОЗНАТИТЕ-ПЛОВДИВ “ и се осъществя с финансовата поддръжка на Министерство на Културата на Република България, както и със съдействието на няколко общини. RECITATIVO е въодушевен от проучването на Светлана Захариева „ Свирачът във фолклорната просвета “ (1987).Епическото осъществяването се приема за„ един повсеместен обред “, обхванат от „ символика и експресия “,аизпълнителятсам си съпровожда.

В началото на седмицата - на 20 февруари - в НБ „ Иван Вазов “ще бъде открита и изложбата НЕПОЗНАТИТЕ.Творбите са свързани с отбелязването на Международния ден на майчиния език (21 февруари), проведен от Българо-Турски книжовен клуб – Пловдив и НБ „ Иван Вазов “. Изложбата е част от форума „ Културен семинар НЕПОЗНАТИТЕ “ и демонстрира фотографски и архивни материали на учени, откриватели, фамилни фотоси и документални от теренни изследвания, свързани с обичаи и традиции на другите общности в страната.

Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив и има просветителна цел. Изложбата може да бъде прегледана от 20 февруари до 4 март 2024 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР