Музикалните състави, журналисти и технически специалисти от БНР излизат на

...
Музикалните състави, журналисти и технически специалисти от БНР излизат на
Коментари Харесай

Нов протест на БНР утре

Музикалните сформира, публицисти и механически експерти от БНР излизат на митинг на 11 юли в 8:30 ч. пред постройката на БНР, разгласи ръководителят на Радиосдружение „ Подкрепа “ БНР към КТ „ Подкрепа ” Дарина Григорова.

Синдикатът изпрати и протестно писмо до медиите и институциите, в което показва аргументите за митинга и насочва своите претенции.

Протестиращите декларират, че бюджетът на радиото не се разходва транспарантно, а назначенията са главно на хора настрана от работния развой, до момента в който журналистическите звена страдат от липса на фрагменти и ниско възнаграждение. Поставя се и въпросът за ориста на музикалните сформира и на стратегия " Радио България ", както и за доста ниските хонорари на немалка част от работещите в радиото.

В писмото се прецизира, че митингът е на музикалните сформира, публицистите и техническия екип.

Публикуваме писмото на „ Подкрепа “ БНР.

Уважаеми сътрудници,

Музикалните сформира, публицисти и механически експерти от БНР излизат на митинг. Този път работещите в националната медия ще изразят недоволството си на 11 юли в 8:30 ч. пред постройката на БНР.

Сред мотивите за митинга на радиоработниците са:

1. Липса на бистрота и ясни критерии при разпределението на бюджета на БНР и извънредно ниското възнаграждение на труда на по-голямата част от работещите в БНР.

2. Авторитарно ръководство и липса на разговор сред управлението на БНР и работещите в медията.

3. Липса на ясна визия за развиването на БНР. Музикалните сформира са в цялостно незнание във връзка с въпросите, които ги вълнуват, а проблемите в Радио България чакат своето решение от предходната година.

4. Непрекъснато се назначават хора, нямащи директно отношение към работния развой в медията, за сметка на обезкръвени звена, в които липсват публицисти, тонрежисьори и други експерти.

Считаме, че е извънредно време институциите да погледнат съществено на казуса, който от години тлее заради липса на съответни и виновни дейности както от страна на институциите, по този начин и от страна на управленията на БНР. Законодателите би трябвало да преразгледат правилата на финансиране на БНР, което е не просто информативен източник, а и фактор на българското обучение, просвета, обичаи и с принос за имиджа на страната в чужбина.

В същото време от управлението на БНР се чака да ръководи и разпределя бюджета по този начин, че институцията най-пълноценно да извършва своята функционалност. В този подтекст проблемите в БНР са мотив за значим диалог по тематиката по какъв начин да се отпускат и ръководят парите на данъкоплатците.

За работещите в БНР музиканти, публицисти и механически експерти е от значително значение управлението на БНР да даде изчерпателни, безапелационни и аргументирани отговори най-малко на следните въпроси:

1. Защо заплатите на огромна част от работещите в БНР граничат с минималната работна заплата на страната? Какво се прави по въпроса? Какви решения планува управлението?

2. Колко души са назначени в медията през последните месеци и на каква служба?

3. Защо в обособени звена на БНР не се назначават хора, макар належащата потребност от експерти, участващи директно в основаването и обезпечаването на радиопродукцията?

4. Как се разпределят средствата за работна заплата по браншове? Каква е най-ниската, междинната и най-високата заплата и по какви критерии се образуват?

Дарина Григорова, ръководител на Радиосдружение „ Подкрепа “ БНР към КТ „ Подкрепа “
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР