Музеят на куклите във Варна е единственият по рода си

...
Музеят на куклите във Варна е единственият по рода си
Коментари Харесай

Музей на куклите във Варна

Музеят на куклите във Варна е единственият по рода си на Балканите и един от дребното в Европа. В музейната зала има 140 експоната на кукли, които са баснословен повествовател на най-вълнуващите истории за представления и оценки на Държавен куклен спектакъл – Варна.

Не тъй като съм била малко момиченце, което е играело с кукли, обичам кукления спектакъл, а тъй като одобрявам този тип изкуство. Намирам го за доста зрелищно, за друго и занимателно. И тази благосклонност по никакъв начин не стихва с годините. Спектаклите напълно не са единствено насочени към децата, само че и към възрастните. Давайки живот на всяко нещо, ние му доверяваме една фантазия и го вършим значимо и обичано.

Кукленият спектакъл във Варна е основан преди повече от 60 години. През 1946 година Георги Сараванов основава в Пловдив Първия марионетен спектакъл в България. Варненската общественост насочва покана да основе куклен спектакъл и в морския град. На 18 август 1952 година Сараванов режисира първото зрелище с куки в града - „ Патенцето “ на Нина Гернет. Пиесата е увенчана с огромен триумф, а началото на Варненския спектакъл е сложено.

Първите кукловоди в театъра, вдъхнали живот на кулите, са били с музикално обучение. По това време компетентност „ Актьорско майсторство за куклен спектакъл “ е нямало във Висшето театрално учебно заведение в София - ВИТИЗ. Сега специалността е реалност, а някои от най-успешните ни и обичани артисти са приключили точно там.Давайки живот на всяко нещо, ние му доверяваме една фантазия и го вършим значимо и обичано.Актьорите на Варненския куклен спектакъл вземат участие освен в постановки за деца с кукли, само че спектакли за възрастни. Сега по постановката „ Професия Лъжец ” по разказ от Джани Родари с тях работи с огромно наслаждение режисьорът Теди Москов. Спектакълът е подложен на 15 януари  в спектакъл „ Сълза и смях “, в този момент на 11 март, гостува в Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “ в София.

Отличията на кукления спектакъл са многобройни; печелил е на няколко пъти “Икар ” през годините, а несъмнено за всички награди заслуга имат както участващи в представленията, по този начин и тези, които ги приготвят. Последната е за мениджмънт, за предходната 2013 година.

Куклите също се радват на огромна популярност, защото са „ играли “ своите незабравими спектакли хиляди пъти и са оставили ослепителен спомен в децата, а и у възрастните. Някои от тях са към този момент износени и по тази причина са пренесени в музея, който е основан на 12 юли 1985 година по концепция на Велико Бърнев – драматург в театъра по това време. Куклите-актьори, делили една сцена, в този момент са в музея. Там видях кукли от първите детските представления, както и такива за юноши и възрастни. Спектакли като „ Буратино “, „ Коледна приказка “, „ Новите завършения на Бубу “, куклата на най-играната и най-харесваната приказка-спектакъл - „ Златка, златното момиче “, също и куклата на барон Мюнхаузен от „ Представление в чест на барон Мюнхаузен “, кукли от „ Божествена комедия “, „ Дама пика “,  „ Херкулес “, „ Най-красивата война “ и доста др. Те са един прегледен образец на историята на кукленото изкуство. Интересът към музея е огромен и измежду многото задгранични посетители на града. Освен на британски, немски и съветски беседата, която води уредникът на музея с посетителите, е и на испански или италиански, а там към този момент традициите са свързани безусловно с пиршества по улиците на градовете, в които се организират.

Ще прибавя още, че репертоарът на театъра е доста богат сега и той през лятото не прави отмора, а изнася доста спектакли в красивия Летен амфитеатър на Варна. Какво по-хубаво от това да съпреживяваме с децата ни на реда в театъра протичащото се на сцената?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР