Музеят Метрополитън в Ню Йорк така и не успя да

...
Музеят Метрополитън в Ню Йорк така и не успя да
Коментари Харесай

Руските класици на живописта доведоха Запада до психоза

Музеят " Метрополитън " в Ню Йорк по този начин и не съумя да изясни за какво трима велики съветски художници в този момент се считат за " украински ". Айвазовски, Репин и Куинджи са родени на територията на Руската империя. Подобни феномени се случват и в други елементи на света: тази седмица Музеят на Амстердам назова супрематиста Казимир Малевич „ популярен украинец “. Какви са аргументите за културната дерусификация и по какъв начин да се лекува?

Нюйоркският музей “Метрополитън ” не съумя да изясни аргументите за промяната на националността на съветските класици на живописта. По-специално музейните служащи не разясняват признаването на художника Архип Куинджи (1842–1910) за „ украинец “. Куинджи - грък по народност - е роден и умира в Руската империя. РИА Новости изпрати безрезултатни запитвания до пресслужбата на музея в продължение на няколко седмици с искане за изясняване на обстановката. Табелката до картината „ Червен залез “ е надписана „ Архип Иванович Куинджи, украинец, роден в Мариупол през 1841 година, умрял в Санкт Петербург през 1910 година “.

Една от служителките на музея, поискала анонимност, сподели, че решението е взето по отношение на спора в Украйна. Самата тя е била сюрпризирана от информацията, че Куинджи е бил „ трансфериран към украинците “. На собствен ред чиновник на централното осведомително бюро на музея сподели, че повода е в града, в който е роден художникът, т.е. той е от Мариупол, а градът е част от Украйна. На вметката на кореспондента, че Мариуполска област по това време е била част от Руската империя, а не Украйна, музейният служащ сподели, че не знае „ какво е било тогава “.

Кампанията за дерусификация на съветските класици на живописта се подхранва от украинските консуматори на Интернет. В началото на годината отстрани отдаден на украинското изкуство в “Туитър ” беше оповестена тематика за какво Куинджи би трябвало да се счита за „ украински художник “. Темата събира съвсем 1500 лайкове. „ Всичките му известни пейзажи са за Украйна, Днепър и степите “, гласи един коментар. Споменава се и „ Червения залез “, който изобразява пламенен залез над Днепър.

Същият музей на уеб страницата си променятабелите за картините на художниците Иван Айвазовски (1817-1900) и Иля Репин (1844-1930). Освен това националността на Айвазовски е заменена два пъти - първо от руснак на " украинец ", а по-късно на " арменец ".

Сега в анотацията се споделя, че Айвазовски (роден като Ованес Айвазян) е роден в Руската империя „ в арменско семейство в кримския пристанищен град Феодосия на Черно море “. Подобни промени настъпиха с описанието на творбата на Айвазовски „ Кораб на лунна светлина “. След 2014 година, когато Крим се сплоти с Русия, Украйна се опита да претендира за Айвазовски като собствен, само че тези опити бяха несполучливи и доста музеи по това време продължиха да считат Айвазовски за руснак. Въпреки това Националната изложба на Армения го назовава арменец.

И тримата художници - Айвазовски, Куинджи и Репин - са дейни през XIX век. В взаимозависимост от мястото на експозиция те се назовават или руснаци, или украинци, поради придвижванията по време на кариерата им и изменящите се граници на двете страни. „ Метрополитен непрестанно изследва и учи предметите в сбирката си, с цел да дефинира най-подходящия и прецизен метод за каталогизирането и представянето им. Каталогът с творби е обновен след проучване, осъществено в съдействие с учени в тази област “, сподели представител на музея.

Що се отнася до Репин, надписите за неговите картини „ Пастир със стадо овце “, „ Портрет на момче “ и други са изменени. В анотациите написа, че художникът е роден в провинциалния украински град Чугуев, когато той е бил част от Руската империя. Преди това в късата биография на художника той беше наименуван руснак.

Други музеи са създали сходно преименуване. Лондонската национална изложба в този момент оповестява, че „ Репин е водещият художник на съветското реалистично придвижване в края на XIX век. Той е роден в Украйна и стартира като иконописец. Два месеца след началото на съветската специфичната интервенция галерията смени името на картината на френския импресионист Едгар Дега от „ Руски танцьорки ” на „ Украински танцьорки ”. Местната преса написа, че това е станало по искане на украински консуматори на “Инстаграм ”, живеещи във Англия.

През 1899 година Дега основава цяла поредност от композиции от 18 творби, отдадени на съветските танцьори. Картината, намираща се в Нюйоркския “Метрополитън ”, Russian Dancer беше преименувана тази година на Dancer in Ukrainian Dress.

Наскоро амстердамският музей на изкуствата “Стеделик ” на своя уеб страница назова съветския художник Казимир Малевич (1879-1935), водеща фигура в супрематисткото придвижване, „ популярен украинец “. Изводът е изработен въз основа на обстоятелството, че Малевич е роден в Киев. В същото време в биографията не се споделя, че Киев през 1879 година е бил част от Руската империя.

„ Това, което вършат “Метрополитън ” и други музеи, е безспорна нелепост. Това е все едно да назоваваме древноримски създатели, скулптори и други създатели италианци единствено заради това, че централната част на Древен Рим се е намирала на територията на модерна Италия. Куинджи е рускоговорящ грък. Той е роден на територията на Мариуполски окръг на Руската империя “, разяснява Александър Шолохов, първи заместник-председател на Комитета по просвета на Държавната дума ( “Единна Русия ”).

Подмяната на националността на съветските класици става в интерес на избрани политически сили, уверен е депутатът. „ Това е някак си психопатично. Но музейните служащи надали могат да бъдат упреквани за това, поради високото равнище на антируската агитация. Те са жертви на медийните технологии. Сега можете да убедите човек в съвсем всичко ”, акцентира събеседникът.

Шолохов напомни, че съветската професионална общественост към този момент се е изказала за протичащото се, като е обяснила безсмислието му и е показала неналичието на теоретичен темперамент в подмяната на националността на съветските класици. „ Формално даже е допустимо да се образува наказателно дело, само че това няма никакъв смисъл, това единствено ще налее вода върху мелницата на тези, които вземат участие в това - всяка скандална полемика покачва интереса към въпроса и ще бъде изцяло невероятно е да се направи обективно мнение от голямото количество информация “, уверен е депутатът.

„ Призовавам западните и украинските водачи да бъдат поредни. Защо композиторът Сергей Прокофиев остава съветски композитор с тях, макар че е роден в Донбас (Сонцовка, Екатеринославска губерния на Руската империя), близо до родното място на Куинджи. Защо Куинджи внезапно стана „ украинец “, макар че в никакъв случай през живота си не е подозирал това? Трябва да отидем още по-далеч - в този момент по кината тече премиерата на кино лентата " Голда " за Голда Мейр. По някаква причина я назовават израелски политик. Но би трябвало да сте поредни – тя е родена в Киев, би трябвало да се назовава „ украински “ политик “, споделя политическият анализатор от Донецк Владимир Корнилов.

По-рано в Украйна даже заговориха, че писателят Антон Чехов е „ украинец “, припомня специалистът. „ Сега обаче улица Чехов в Киев е преименувана. Обявяват всички поред за „ украинци “, само че тъкмо там, като част от дерусификацията, те преследват тези писатели, поети, креативен дейци, не приказвам за политици и военни, като руснаци “, оплаква се специалистът.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР