Музеите все още не са получили по сметките си отпуснатите

...
Музеите все още не са получили по сметките си отпуснатите
Коментари Харесай

Музеите нямат парите, с които да увеличат заплатите и да покрият разходите за ток и газ

Музеите към момента не са получили по сметките си отпуснатите от страната близо 12 милиона лв., с които да усилят заплатите и да покрият повишените си разноски за енергоносители. Това стана ясно на годишната среща на съдружие „ Български музеи “, която се организира във Велико Търново..  

12-е милиона лв. ще бъдат глътка въздух, с цел да се вдигнат с малко заплатите на музейните служащи и да се платят разликите в цените на електрическата енергия и природния газ, няма да са задоволително за създаване на музейна инфраструктура, за модернизиране на зали и фондохранилища, само че парите, отпуснати от страната към момента ги няма, уточни Борис Хаджийски, шеф на Регионалния исторически музей в Пазарджик и ръководител на съдружие „ Български музеи “: 

„ Трябват средства и за откупи, с цел да можем да ги обогатяваме още повече тези фондове, да спасяваме доста предмети, които към този момент са на изгубване “. 

Музеите желаят от страната още 17 милиона лв., като 5 милиона лв. от тях да бъдат за издръжката на 50 музея, оставени на общинско финансиране: 

За проблемите си музейни шефове от Ловеч, Плевен и Велико Търново показаха: 

„ Не ни доближава човешки запас, казусът с фрагментите и извънредно сериозен “, сподели Капка Кузманова, шеф на музея в Ловеч. 

„ С тези финансови запаси освен изследователската, само че и останалата музейна работа е затруднена “, съобщи Галин Димитров, основен организатор на Военния музей в Плевен. 

„ Да се усили стандартът, да се усили издръжката “, уточни Иван Църов, шеф на музея във Велико Търново. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР