Мутрите са много глупави: купуват си огромни коли, за да

...
Мутрите са много глупави: купуват си огромни коли, за да
Коментари Харесай

Пеевски се шири в България, а му отесня светът

Мутрите са доста глупави: купуват си големи коли, с цел да им е необятно от вътрешната страна, а едвам след това стартират да преценяват, че извън им е тясно, тъй като мъчно намират място да паркират. В сходно състояние изпадна и най-прочутият олигарх в България Делян Пеевски. Чувстваше се нашироко в родината си, само че тия дни научи, че на открито мъчно ще откри място за корпулентното си тяло. Светът му отесня, откакто Съединените щати публично го показаха като подкупен олигарх.

Министерството на финансите на Съединени американски щати подреди да бъдат блокирани активите му в банки и компании, до които доближава американската пълномощия. Няма подозрение, че той от дълго време е усещал надвисващата опасност, тъй като такива сигнали стигаха до медиите. Много е допустимо да е прибегнал до финансовите услуги на други страни, с цел да си подсигури продължаващ комфорт.

 

Но глобата от Съединени американски щати не е като всяка друга

 

След като е постановена по " световния закон Магнитски ", може да се чака, че американците застават зад нея с глобалната си тежест, а не само с националната, която прочее също не е дребна. Едва ли държавни управления и банки по света, които държат на репутацията си, ще се отнесат безразлично към предизвестието, че активите на обещано лице са токсични. За да не станат недоразумения, американците написаха в решението си за глобите: " За по-нататъшна отбрана на интернационалната финансова система от злоупотреби от страна на корумпирани лица Министерството на финансите предизвиква всички държавни управления да ползват подобаващи и ефикасни ограничения против прането на пари за справяне с рисковете, породени от корупция. "

Пеевски, който натрупа " необяснимо " благосъстояние през последните два мандата на някогашния министър председател Бойко Борисов, в този момент се оказва в ситуацията

 

да седи върху торба с пари и да не знае къде да я занесе

 

Няма по какъв начин да се възползва от образеца на глобения дружно с него олигарх Васил Божков, който се укрива в Дубай и който отсега нататък непрекъснато ще се озърта да не го налети американски финансов дрон. Приятелите, за които твърдеше, че му дават по два-три-пет милиона $, с цел да претърпява отгоре-отгоре, надали ще му бъдат другари и отсега нататък. 

Но за Божков си знаехме, че е корумпиращ олигарх. Българската прокуратура ги изпревари, като му повдигна 19 обвинявания. Освен това самият той драговолно разказваше в телевизионни изявленията и в профила си във Facebook по какъв начин е носил пачки с банкноти по 500 евро на премиера Бойко Борисов, каквито бяха снимани в чекмеджето на неговото нощно шкафче. Теглил ги е гладко от банка, на инат на съществуващите финансови правила за кешови интервенции. Разказваше и какви топли връзки е имал с някогашния финансов министър Владислав Горанов, с цел да получи данъчен комфорт на хазартния си бизнес, ощетил страната със 700 млн. евро по калкулации на прокуратурата.

Всичко това е известно - дори знаем повече от американците, които непретенциозно настояват, че той " неколкократно е подкупвал държавни чиновници ". По-скоро го е правел неведнъж, с цел да може толкоз години да разчита на ръководещите (които и да са те), че ще му държат чадъра. И освен това, ами да се занимава, както пишат от Вашингтон, с " нелегално заграбване на държавни активи, заграбване на частни активи за персонална полза, корупция, обвързвана с концесионни  договори за рандеман на естествени запаси, или подкупи. " Прокуратурата, която дълго не е забелязвала такива широкомащабни закононарушения, прогледна тъкмо когато Божков разгласи, че е спрял да заплаща постоянната си погасителна " такса успокоение ". 

В същото време тя остана сляпа за Делян Пеевски, та трябваше американците да й отворят очите. Когато пишат за него, че " редовно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи ", това значи, че тя постоянно не си е правила работата. Също по този начин значи, че неговата " такса успокоение " се погасява постоянно до през днешния ден. В този смисъл глобата, наложена от американския трезор, има

 

приносно значение за правораздаването в България,

 

тъй като повдига обвиняване на Делян Пеевски, преди на родната прокуратурата да й е хрумнало, че това е нейно обвързване. Може да е инцидентно съвпадане, само че тази вест пристигна тъкмо сега, когато жители обсадиха кабинета на основния прокурор Иван Гешев с искане да го напусне заради неспособност да извършва функционалностите си. Щом хора оттатък океана виждат корупцията у нас, но тя остава незабелязана от основния обвинител, който устояваме с налозите си, значи е изумен от кокоша слепота или нещо сходно и е неприспособим за поста си. Ако пък е изцяло здрав, значи влиза в хипотезата за умишлено несъблюдение на служебните си отговорности, което е наказуемо. Протестиращи издигаха пред Съдебната палата лозунга " Гешев е срам - оставка и затвор! ", което означаваше, че се придържат към втората догадка.

Американците единствено пъхнаха крайник във вратата, подпирана от вътрешната страна юначно от Гешев и кохортата му. Затова светът видя дребна част от истината за ширещата се корупция в България. Те не имат намерение да свършат всичката работа на българските институции и се обърнаха към тях с апел: " Призоваваме регулаторните органи да предизвестяват за рисковете от правенето на бизнес с корумпирани лица и техните компании ". За улеснение даже им подадоха жокер с кого от корумпираните функционери да стартират: " Тези чиновници включват един сегашен политически водач ". Кой ли ще е той?

 

Да не би да имат поради водача на ГЕРБ Бойко Борисов,  

 

тъй като Доган е в пенсия, а останалите са или по-незначителни, или не са били на власт, че да бъдат корумпирани? Явно визират добре известно им съответно лице и наблюдават как ще се държи българската прокуратура в играта с към този момент белязани карти.

Подозрението към Бойко Борисов се ускорява от загатна по какъв начин унизително се държа с американската посланичка Херо Мустафа преди две години, когато ѝ хвърляше прахуляк в очите, че строи интензивно забатачената интерконекторна газова връзка с Гърция, до момента в който прокарваше стремително директен газопровод на руснаците през България. Интерконекторът по този начин и не помръдна макар настояването на американците за диверсификация на газовите потоци на Балканите. Затова пък Борисов награби Херо Мустафа да я целува, с цел да я увери, че я лъже единствено от положителни усеща. Тя трябваше да го разбере, тъй като американците споделят: " Нищо персонално - единствено бизнес ". И с цел да покаже, че към този момент назнайва езика им, добави: About. Сиреч, " Ако щеш ми вярвай! ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР