Мускатовото орехче е по-известно като индийско орехче. Това растение е

...
Мускатовото орехче е по-известно като индийско орехче. Това растение е
Коментари Харесай

Мускатово орехче – към кои ястия да го добавяме

Мускатовото орехче е по-известно като индийско орехче. Това растение е вечнозелено и може да доближи до дължина към 14 – 15 метра. Когато е пресен, плодът на орехчето е меснат. След като узрее, той се разпуква, вътрешната му част прилича лешник. Растението може да бъде забелязано в Индия, Бразилия, както и в Индонезия. Използва се доста в кулинарията – за сладки и солени ястия.

Мускатовото орехче има необикновен усет – леко пикантен, по едно и също време с това е и сладко-горчиво. Използва се като фалшификация, само че има и лечебни свойства – улеснява храносмилането, има антисептично деяние, понижава главоболието, оказва помощ при отслабена памет, доста потребно при отслабени защитни сили на организма.

За лекуване може да се приема като запарка, да се вършат инхалации. Има избрана доза, която не трябва да се надвишава, тъй като билката може да бъде и отровна, в случай че се надвиши количеството от нея. Индийското орехче е естествен опиат - при предозиране може да провокира гадене и халюцинации, по тази причина го използвайте в умерени количества.

Към кои ястия е най-подходящо да се добави индийското орехче?

 Индийско орехче

Ако желаете да го добавите към солени ястия, най-подходящи за случая са – гозби, които съдържат ориз, такива с мляно месо, зеленчукови супи, бели и доматени сосове, месни бульони.

Индийското орехче е уместно също и за ястия с риба, птиче, дивечово и телешко месо, подхожда доста на усета на зелето, карфиол, праз, лук, гъби, картофи, спанак.

В случай, че приготвяте някакъв десерт най-удачно е да сложите индийско орехче в следните случаи – в случай че приготвяте компоти от круши, ябълков къс, сладолед, плодова торта. Към питиета, особеният усет на подправката подхожда най-вече на какао, пунш, парещ сок от лимон, доматен и зеленчуков сок.

Подправките, с които е доста уместно да комбинирате миризмата на орехчето, са черен пипер, дафинов лист, магданоз. За да може да се употребява индийското орехче, би трябвало да се настърже доста на ситно. Слага се малко количество на гозбите – с върха на ножа в цялата манджа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР