Мултидисциплинарен екип от учени започна проучването на подводна каменна гора

...
Мултидисциплинарен екип от учени започна проучването на подводна каменна гора
Коментари Харесай

Започва проучването на подводна каменна гора край Созопол

Мултидисциплинарен екип от учени стартира изследването на подводна каменна гора от миоценската ера. Тя се намира в региона на Созопол, сред остров Кирик и Св. Иван и за в този момент за науката не е прочут различен сходен естествен феномен. Каменната гора е била жива и процъфтяваща преди 12 милиона години, когато Созопол е била крайбрежна зона, само че на друго море.

Ще изследват каменната гора още веднъж, 38 години след първата експедиция тук. Сега учените разполагат с нови и по-точни способи и ще разчетат доста повече информация. Между Кирик и Св. Иван, подводната гора е обичана дестинация за доста фенове водолази

Но каква е тази гора, що за естествен феномен е това - никой не знае. Резултатите от първата експедиция тук са потънали надълбоко в научните архиви

1981 година юношески експедиционен клуб взема решение да ревизира какво стои зад разказите на риболовци за дънери по дъното.

Проф. Христо Пимпирев - геолог: С моя сътрудник Нешо Чипев, който беше водолаз събрахме хора.Водолазите се гмуркаха и където видят пън пускаха един буй, а една друга група на сушата ги засичаше с теодолит.
Експедицията разказва голям брой дънери, някои от тях са 4 метра в диаметър, с корени които се развиват в бездънен въглищен слой. Крайно необикновена, геологията последователно разплита загадката.

Проф. Христо Пимпирев - - геолог: Тук преди 70 млн. години, когато измират динозаврите, е имало вулкани. Фактически нос Св. Иван е част от тази калдера като кратера е потопен.
Калдерата или скалистия кожух на кратера е изолирал сладководна лагуна, в която преди повече от 12 милиона години са се развивали торф и субтропични гори. Созопол и тогава е бил крайбрежна зона, само че на доста по-голямо море - Сармантското. След някакъв прелом в лагуната нахлува солена вода с доста силикати. Те последователно изместват органичните макромокелули. За да схванат каква е била гората, учените вадят проби от каменната дървесина.

Д-р Димитър Беров - Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания, Българска академия на науките: Това е напълно вкаменено. Доц. доктор Любомир Кендеров: Вижда се жилкуването, което ни дава информация, че въпреки всичко е дърво, само че тежестта е жоляма, като на камък. Д-р Димитър Беров - Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания, Българска академия на науките: Един пън открихме, който беше към 5-6 метра дълъг. Трябва да се обходят и останалите места и ние в действителност като го създадем снимаме и GPS координатите и картираме обекта.
Изследователите от първата експедиция позволяват, че гората е била главно от блатни кипариси. Какви - занапред ще се обяснява. Сега учените ще могат да проучат по-бързо и огромно фосилната гора и картината от предишното ще оживее с повече детайлности.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР