Мозъчните аневризми са нещо кошмарно – кръвоносен съд във вашия

...
Мозъчните аневризми са нещо кошмарно – кръвоносен съд във вашия
Коментари Харесай

Учени създадоха „жива“ аневризма от кръв и човешки мозъчни клетки

Мозъчните аневризми са нещо кошмарно – кръвоносен съд във вашия мозък, който тихомълком се издува и един ден може да се спука и да провокира животозастрашаващи затруднения.

Въпреки че съществуват разнообразни способи за лекуване, евентуално и сами можете да си визиите, че от време на време е много мъчно да се доближи сходно нещо в мозъка. Ето за какво би било хубаво, в случай че лекарите можеха да практикуват върху самобитни заместители, преди да решат по какъв метод да подходят към аневризма и да оперират мозъка ни.

Тук на помощ идва екип от Съединени американски щати, който сътвори първата жива биопринтирана аневризма отвън човешкото тяло. Нещо повече – учените направиха здравна процедура върху нея, след което следиха възобновяване ѝ.

Ако лекарите виждат, че някой има мозъчна аневризма, която все още не се е пукнала (за страдание, това е мъчно и се случва много рядко), те могат да се опитат да спрат кръвоносния поток към нея. Съществуват няколко разнообразни метода и нито един от тях не е изключително прелестен.

При първия хирургът отстранява част от вашия череп и слага титаниеви щипки (клипсове) в основата на аневризма, като по този метод аневризмата се изключва от мозъчното кръвообращение.

Вторият способ (ендоваскуларно лечение) е минимално инвазивен. При него, най-често през бедрената артерия, със специфични микрокатетри и под ренгенов надзор, се доближава до аневризмата и тя се запушва (облитерира се). Това се прави посредством специфични спирали и стентове които се вкарват при по едно и също време осъществяване на ангиография.

И двата метода на лекуване стопират или пречат на кръвоносния поток, което значи, че аневризмата няма да нараства и надлежно – не би следвало да се спука. Всеки един от тях е придружен с редица затруднения и постоянно лекарите не могат да преценяват кой е най-хубавият за съответния пациент.

„ Разгледахме този проблем и преценихме, че в случай че можем да съвместим изчислителното моделиране и пробните подходи, евентуално бихме могли да достигнем до един по-детерминистичен способ за лечението на аневризми или за избирането на лекувания, които биха били най-подходящи за дадения пациент – споделя водещият създател на изследването инженер Уилям Хайнс от националната лаборатория „ Ливърмур “. – Сега можем да стартираме да построяваме рамката на персонализиран модел, който един хирург би могъл да употребява, с цел да дефинира най-хубавия способ за лекуване на аневризма. “

Екипът принтира триизмерна конструкция с формата на аневризма, употребявайки желатино-фибринов хидрогел. Впоследствие деликатно я добавя с човешки мозъчни микроваскуларни ендотелни кафези. В рамките на 7 дни те се разпръскват, обгръщат структурата и образуват жива 3D принтирана аневризма.

Въпреки че и преди са били създавани сходни подправени аневризми, това е първият път, при който се употребяват човешки кафези при основаването на жива конструкция.

Веднъж щом клетките се разпръскват, екипът стартира да опитва върху своята чисто нова аневризма, като пуска към структурата кръвна плазма от крава, а най-после – благодарение на спирали и стентове – я запушва. С други думи – моделът е проработил сполучливо.

И въпреки всичко, учените акцентират, че ще мине много време, преди тяхната принтирана аневризма да бъде усъвършенствана и налична за лекарите по целия свят.

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР