„Моят приоритет е да върна доверието в болница „Лозенец“. Трудно

...
„Моят приоритет е да върна доверието в болница „Лозенец“. Трудно
Коментари Харесай

Проф. Горнев: Моят приоритет е да върна доверието в болница „Лозенец“

„ Моят приоритет е да върна доверието в болница „ Лозенец “. Трудно ще се изтрие етикетът държавна, само че тя е налична за всички и разполага с отлични експерти. “

Това сподели новият шеф на болница „ Лозенец “ проф. Радосвет Горнев пред „ 120 минути “.

Новото управление на лечебното заведение не можеше да поеме ръководството. Причината бе правосъден иск, който е подал някогашният ѝ шеф проф. Любомир Спасов. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров поради подозрение за осъществяване на противозаконни трансплантации и финансови вреди за НЗОК. От болничното заведение отричаха да се правят сходни действия.

Горнев изясни, че при трансплантациите има комплициран развой и не може да се твърди, че участващите експерти са отговорни в нещо. Според него и няма обстоятелства, както и обвинявания.

" На хората в болничното заведение не може да им се вменява виновност, няма изрично мнение от нито една институция, нито обвинявания ", добави той.

Той разяснява и медицинския туризъм, като съобщи, че той би трябвало да спре, а в законодателството би трябвало да има промени. Така той отговори на въпроса за какво у нас има задгранични жители, които се трансплантират, а наши отиват с акции в чужбина.

„ Една декларация пред нотариус евентуално може да отвори малка врата и да се получи трансплантационна обстановка сред украинец и японец “, изрази догатки проф. Горнев по отношение на подозренията, че чужденци " прескачат " правилото за донорство сред родственици.

Той изясни и че е бил в екипа на държавния чиновник, за който се появиха подозрения, че е " прередил " листата на чакащите. По късно от болничното заведение обявиха, че е бил незабавен случай и по тази причина е последвала донорска обстановка.

" Той беше карциномно болен и се нуждаеше от трансплантация. Хирурзите не дефинират кой да бъде определен за трансплантация, главно предписание че приоритизирането на пациентите е неприемливо ", разяснява Горнев.

Той показа и статистика за направените трансплантации в болница „ Лозенец “: „ 276 са трансплантациите в болничното заведение - една белодробна, 101 на черен дроб, 176 на бъбреци, две сърдечни – може да се наблюдава през годните. Никой не знае какъв брой българи са се трансплантирали в чужбина “

Горнев изясни, че би трябвало да се привлекат експерти, с цел да има повече донорски обстановки у нас и да се върне доверието.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР