Моят начин да се храня здравословно е като приемам истинска

...
Моят начин да се храня здравословно е като приемам истинска
Коментари Харесай

Как да си направим домашно кисело мляко

Моят метод да се храня здравословно е като одобрявам същинска храна, формирана от пресни и екологични артикули. Яйцата в хладилника ми са снесени от свободно гледани щастливи кокошки, прясното мляко – домашно и непреработвано, а киселото е заквасено персонално от мен. Всъщност да си направиш кисело мляко в домашни условия, не е философия, просто има някои дребни тънкости, които човек би трябвало да знае. 

Необходимите артикули

Прясно мляко: за предпочитане домашно;

Закваска: за предпочитане също домашно квасено кисело мляко, макар че някои купешки марки също правят работа;

Дозата: една четвърт чаена лъжичка закваска на един огромен буркан прясно мляко от 500 мл e изцяло задоволителна, само че може да се постави и малко повече. Ако решите да заквасвате по-голямо количество, увеличавате съразмерно.

Начин на подготвяне

Сварявате прясното мляко, след което го оставяте да изстине малко. През това време подготвяте закваската, която ще добавите към него. Подквасът авансово би трябвало да се разбърка доста добре, тъй че да няма бучки. Критичен е моментът на прибавянето му към прясното мляко: доста значимо е да се уцели точната температура. Това е тази температура (около 45 градуса, по-топла от ръката ви), при която като потопим пръст в млякото, то не е към този момент доста горещо, а на границата на търпимото. Любимият ми миг е, когато разпростирам одеялото, с цел да ревизира резултата... Когато прецените, че е време, добавяте няколко лъжици от свареното прясно мляко към закваската, след което разбърквате добре. После добавяте по този начин получената примес към останалото мляко и също разбърквате доста добре. Похлупвате съда с похлупак, увивате го с одеяло (или го слагате във фурна на доста ниски градуси) и го оставяте по този начин да се кваси най-малко 3 часа, а най-добре цяла нощ.

Ако сте се справили сполучливо, на сутринта ще имате готово кисело мляко. Любимият ми миг е, когато разпростирам одеялото, с цел да ревизира резултата – постоянно я има тръпката, дали се е получило или не, тъй като гаранция няма.:)

Както обърнах внимание, доста значимо е да не изпуснете момента, в който да добавите закваската. Ако млякото изстине повече от нужното, тогава ще се получи нещо приблизително сред прясно и кисело мляко на усет и плътност. Ако млякото пък е прекомерно топло, високата температура ще унищожи част от бактериите и консистенцията няма да се получи задоволително гъста, а лигава и с повече цвик. Също по този начин споделеният опит демонстрира, че колкото по-голямо е количеството, което заквасваме, толкоз по-гъст и апетитен става крайният артикул. Много добра концепция е да заквасите по-голямо количество, към 2-3 литра, в тенджера.

Признавам, на мен заквасването не ми се получи от първия опит, само че ви убеждавам, въпрос на време и тренинг е да му хванете цаката. Струва си напъните, занимателно е, също така усетът, хранителната стойност и качествата на домашно приготвеното кисело мляко са несравними.

Успех и да ви е вкусно!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР