Мой познат, който от години живее в голяма отвъдокеанска страна,

...
Мой познат, който от години живее в голяма отвъдокеанска страна,
Коментари Харесай

Ще ни шпионират ли чрез телевизора?

Мой прочут, който от години живее в огромна отвъдокеанска страна, показа, че бил посетен в дома си от тамошните служби. Били наясно, че той гледа избрана задгранична телевизия. Да, споделил българинът, има я в пакета от стратегии на доставчика, чийто клиент съм, всичко е законно. Така е, отвърнали те, само че да знаете, че ние знаем.

Очевидно са налице софтуерни решения, позволяващи освен да се наблюдава какво телевизионно наличие влиза в дома ни, само че и коя тъкмо от многото стратегии избираме. На пръв взор всичко е демократично, не се стопират или не разрешават малките екрани. Същевременно управляващите могат да схванат какво гледаме и да ни повлияят по своя си метод, в случай че преценяват, че ориентацията ни - политическата или някоя друга, не е вярна.

Поне към този момент не е известно подобен вид следене на жителите да се практикува у нас. От време на време обаче избухват опасения, провокирани нормално от някой законопроект. Като измененията в авторските и сродните права, предвиждащи отдалечен мониторинг на телевизионното наличие, които към този момент минаха на първо гласоподаване в пленарната зала, а в този момент работна група ги уточни за второ четене. Измененията бяха съществена тематика и на състоялата се тази седмица в Пловдив Пета годишна среща на Асоциацията на доставчиците на телевизионни стратегии.

В момента сред 80 и 90 на 100 от семействата са абонирани за платена телевизионна услуга, като получават сигнала не директно от производителите на тв наличие, каквито у нас са най-вече огромните малките екрани, а посредством медиатори - кабелни и сателитни оператори, както и снабдители на IP основани софтуерни решения. У нас са регистрирани над 250 такива платформени оператори. Ако се влезе в регистъра на Съвет за електронни медии за легално популяризираните стратегии обаче, ще се види, че няма снабдител с повече от 150 стратегии с уредени права. Същевременно оператори излъчват сред 100 и 650 стратегии, което значи, че 500 стратегии се популяризират пиратски. Немалка част от парите, които клиентите заплащат на кабелните и сателитните оператори, не стигат до произвеждащите наличието малките екрани. С това освен се осуетява изплащането на обективни хонорари на носителите на авторски и сродни права, само че и по финансов път се затруднява производството на качествено тв наличие. Следователно в полза на феновете е сивият бранш да бъде сгънат до най-малко.

Същевременно някои от към този момент признатите на първо гласоподаване ограничения, като потреблението на автоматизирани средства за надзор, без да се изисква единодушието на трети лица за това, пораждат съществено безпокойствие. Създава се усещане, че ще се прониква скрито в жилищата на клиенти, с цел да се слага контролна техника на тв приемниците. В Пловдив новата Браншова организация на българските телекомуникационни оператори изрази неодобрение, че към кабеларките ще се ползват способи, употребявани против терористи и наркотрафиканти.

Според Министерството на културата терзанията са непотребни. За второто гласоподаване текстовете ще бъдат прецизирани по метод, който да не разрешава монтирането на механически устройства в домовете на жители, нежелаещи или незнаещи това. Ще се постъпва, както при събирането на данни за рейтингите - с доброволци, които ще бъдат съгласни техника да открива кои тв стратегии влизат в жилището им.

Притесненията може и да не се оправдаят, само че не са непотребни. Напротив, таман в този момент е нужна нараснала интензивност, с цел да се предпазим от недемократични решения. И да не допуснем около безспорно наложителната битка с пиратството да бъдем шпионирани посредством тв приемника.

Други текстове от създателя на www.ivoatanasov.info
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР