МОСВ коригира заповедта за опазване на природна забележителност Скален масив

...
МОСВ коригира заповедта за опазване на природна забележителност Скален масив
Коментари Харесай

МОСВ прецизира границите на природната забележителност „Белинташ“ в Родопите

МОСВ поправя заповедта за запазване на естествена забележителност „ Скален масив „ Белинташ “. Тъй като е открито противоречие в действителното местонахождение на забележителното скално образувание в заповедта за оповестяването ѝ през 2003 година, се постанова прецизиране на поземлените парцели, които би трябвало да бъдат предмет на запазване.

С нова заповед на министъра се афишира естествена забележителност „ Скален масив „ Белинташ “ в землището на село Сини връх, община Асеновград, област Пловдив. По Закона за предпазените територии (ЗЗТ) за цел на запазване е разгласен незабравим обект на неживата природа – това е платовидно скално образувание с дължина към 750 метра, широчина от 30 до 50 м и височина почти 35 м. На мястото има следи от древнотракийско светилище с изключителна необичайност, представителност, културно-историческа и природонаучна стойност.

Със заповедта се заличават старите поземлени парцели, които са недействителни, и се показват настоящите, на които действително се намира известната естествена забележителност „ Белинташ “ – те са с обща повърхност 22,416 дка. Границата е разказана в координатна система съгласно приложение към заповедта, която ще бъде обнародвана в Държавен вестник.

Според описаните режими на действия в територията се не разрешава разрушение и изземване на скални маси, строителство и смяна на естествения образ на скалното образувание, ловуване, палене на огън, бивакуване и къмпингуване, паша на домашни животни, замърсяване с боклуци. Недопустимо е придвижването на МПС, както и скално катерене, алпинизъм, парапланеризъм и делтапланеризъм. Не се позволяват изследване и рандеман на подземни благосъстояния, смяна предназначението на парцелите и засаждане на инвазивни непознати типове.

В сходство с условията на Закон за защитените територии, Регионалната ревизия по околна среда и водите (РИОСВ) - Пловдив ще отрази новата предпазена територия в кадастралните карти и регистри за землището на село Сини връх, община Асеновград.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР