Москва. Влизане на Украйна в НАТО е червена линия“ за

...
Москва. Влизане на Украйна в НАТО е червена линия“ за
Коментари Харесай

„Взгляд“: Москва предупреди: Влизане на Украйна в НАТО е червена линия за Русия и ще доведе до дестабилизация на военно-политическата обстановка в Европа

Москва. Влизане на Украйна в НАТО е „ алена линия “ за Русия, а стремежите тя да бъде превърната в плацдарм в противоборството с Москва ще докара до съществени отрицателни последици. Това съобщи формалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова в коментар за извършената в Рига среща на първите дипломати на страните-членки от НАТО, написа „ Взгляд “ .

„ Присъединяването на Украйна към НАТО е за нас, и ние приказваме за това отдавна, „ алена линия “. Продължаващото привличане на Киев във военната орбита на Алианса, фактическото развиване от страна на НАТО на военната инфраструктура на тази страна, желанието тя да се трансформира в плацдарм за борба с Русия ще докара до съществени отрицателни последствия, дестабилизиране на военно-политическата обстановка в Европа “, споделя Захарова в изказване, оповестено на формалния уеб страница на съветското Министерство на външните работи.

Дипломатът напомни, че след края на Студената война на Русия неведнъж са давани уверения, че юрисдикцията и военните сили на НАТО няма да се реалокират и на сантиметър на изток.

„ Всички тези обещания са забравени и неизпълнени. Резултатът е настоящето тъжно положение на европейската сигурност “, споделя още Захарова.

„ Имаше обвинявания против страната ни, че сякаш вършим нещо покрай границите на НАТО, че заплашваме да преместим въоръжените си сили на личната си територия. Въпреки че – в случай че погледнете нещата реалистично – НАТО се приближи до нас. Именно по нашите граници се построява военната инфраструктура на НАТО и се организират огромни учения “, акцентира Захарова.

Според нея единственият вид за разрешаване на актуалната обстановка е взаимното създаване на дълготрайни съглашения, които да изключват всевъзможни по-нататъшни придвижвания на НАТО на изток и разполагането на застрашаващи Москва оръжейни системи в непосредствена непосредственост до съветска територия.

По-рано Владимир Путин сподели, че в случай че в Украйна бъдат ситуирани ударни системи с ракети, летящи до Москва за няколко минути, тогава Русия ще има с какво да отговори.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели на Съвета на външните министри на ОССЕ, че примирието в Донбас не се ползва от Русия.

Кремъл съобщи, че Украйна, като не извършва Минските съглашения, прави невъзможни всевъзможни договаряния с Русия.

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че войските на Украйна се концентрират в зоната на спора в Донбас, там към този момент има 125 хиляди души, това е половината от целия състав. На собствен ред украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че Украйна се придържа към политиката за спокойно споразумяване на спора в Донбас и не възнамерява да организира настъпателни дейности в района.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР