Москва. Владимир Путин и иранският президент Сейед Ебрахим Раиси обсъдиха

...
Москва. Владимир Путин и иранският президент Сейед Ебрахим Раиси обсъдиха
Коментари Харесай

„Российская газета“: Путин обсъди с президента на Иран ситуацията около иранската ядрена сделка

Москва. Владимир Путин и иранският президент Сейед Ебрахим Раиси разискаха нуклеарното съглашение, обстановката в Афганистан, битката с тероризма в Сирия и икономическото съдействие сред страните, написа “Российская газета “ .

В началото на диалога съветският водач е благодарил на Раиси, че е посетил Москва в тези сложни времена на пандемия. „ Веднага след встъпването Ви в служба ние сме в непрекъснат контакт. Но, несъмнено, нито видеоконференциите, нито телефонните диалози могат да заменят персоналното другарство “, сподели Путин. Президентът на Руската федерация означи също, че макар пандемията през предходната година е имало лек растеж на търговията - над 6%. „ А в предишното – повече от 38 % “, добави Путин.

Между Русия и Иран се извършват огромни планове, работи се в доста области, акцентира той. Говорейки за икономическото съдействие, Путин също по този начин напомни, че връзките на Иран с Евразийския стопански съюз се развиват въз основата на краткотрайно съглашение. „ Ние работим интензивно за основаване на дълготрайна основа, зона за свободна търговия сред Иран и нашата асоциация “, сподели съветският водач. Иран и Руската федерация могат да засилят икономическото съдействие няколко пъти, сигурен е на собствен ред Раиси. " Нашите търговско-икономически връзки в сегашната обстановка, несъмнено, не провокират задоволство. Разбира се, можем да увеличим равнището на търговско-икономическото си съдействие няколко пъти ", сподели той.

Между двете страни има съдействие и на интернационална основа. „ Дори не приказвам за това, че с помощта на нашите старания значително успяхме да помогнем на сирийското държавно управление да преодолее заканите, свързани с интернационалния тероризъм “, сподели Путин. Раиси от своя страна сподели, че опитът от взаимоотношението сред Русия и Иран в Сирия може да сътвори предпоставки за използването му в други области.

Той сподели още, че в сегашните условия, когато има опълчване на едностранните дейности на Запада, в частност на Съединени американски щати, Техеран и Москва могат да основат синергия във взаимоотношението сред двете страни. " Ние се съпротивляваме на американците повече от 40 години. И в никакъв случай няма да спрем напредъка и развиването на страната поради наказания или закани. Разбира се, в този момент поставяме старания да подсигуряваме, че глобите ще бъдат анулирани ", сподели Раиси. В диалозите беше разисквана и обстановката в Афганистан. Това тревожи Русия, означи Путин. „ Бих желал да обсъдя всички тези въпроси с Вас, да знам вашата позиция по тези проблеми “, обърна се съветският водач към иранския президент.

Друга значима тематика, която беше повдигната по време на диалога сред двамата водачи, беше осъществяването на Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия (СВПД). Путин означи, че би желал да знае позицията на президента на Иран по този въпрос. Като цяло съветският водач акцентира, че договарянията са имали огромен дневен ред. Раиси от своя страна сподели, че иранската страна е предала на Русия план на съглашение за стратегическо съдействие за интервал от 20 години. След протоколния диалог договарянията по традиция продължиха при закрити порти.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР