Москва. В Белград президентът Путин заяви, че трябва да се

...
Москва. В Белград президентът Путин заяви, че трябва да се
Коментари Харесай

Правда: Русия ще накара ли САЩ да се посвият малко на Балканите?

Москва. В Белград президентът Путин съобщи, че би трябвало да се съблюдава Резолюция 1244 на Организация на обединените нации. Според нея сръбската полиция може да участва в Косово, а фамилиите, които са изгонени от домовете си, може да се върнат. Русия се придържа към духа на тази Резолюция и ще го пази, написа съветският вестник „ Правда “ .

Какво в действителност се случва в Сърбия и на Балканите? Ще се върне ли Русия там? За това споделя дин Елена Гускова, началник на Центъра по проучване на актуалната балканска рецесия в Института по славянски проучвания към РАН:
„ Изучаваме региона доста деликатно, непрекъснато присъстваме там, добре познаваме обстановката. Още от момента, в който получи своята самостоятелност, дребна Македония е в мъчно състояние, тъй като и при нея има албански въпрос, който не е намерил позволение. Винаги ни питат: „ А по кое време Русия и на нас ще обърне внимание? Чакаме … “ само че Русия не им обръщаше внимание.
Елцин позволи голям брой неточности във връзка с Македония. Същото се случи и със сърбите в Босна и Херцеговина. А Сърбия и Черна гора до 2006 година продължаваха да са към момента единна Югославия. Всички тези наши неточности доведоха до там, че натовците съумяха да вземат и Черна гора.
Така се случи, че бях в Подгорица, когато одобряваха Черна гора в НАТО. За хората това беше ден на печал. Плачеха напряко на улицата и говореха: „ Сега единствено Русия може да ни помогне “. А аз ги запитвам: “ Ако вие сами не си помогнете по какъв начин е допустимо тогава Русия да се намесва в интернационалната политика на вашата страна? “
И въпреки всичко, и на Балканите към момента има борци, останали са и се борят, не престават да се борят за същинска самостоятелност и за правото да се избере дали да се влезе в НАТО или да се излезе от там. Те намерено показват любовта си към Русия. Сред тях е да вземем за пример митрополит Амфилохий Черногорски и Приморски. Ако не е той, от дълго време там да се е настанила паралелна Църква, която се пробват да основат. Това е някакво знамение, нашата Църква и страна в действителност би трябвало съществено да го поддържат. Трудно му е, той съвсем самичък се бори и в действителност го прави със словото, твърдо и самоуверено. Цяла Черна гора, та и Сърбия го обичат. “

Въпрос: Путин си разреши намерено да каже, че Съединени американски щати дестабилизират района.Той нормално не приказва по този начин, а и продължава да ги назовава сътрудници … Не се ли основава у вас усещане, че ние сякаш се включихме в някакви подмолни договаряния, евентуално даже и със Съединени американски щати, за делене на сферите на въздействие? Или е тъкмо назад, изостря се борбата за тях?
Отговор: Не, това е невероятно през днешния ден. През 90-те години, когато Борис Елцин ръководеше Русия, не обръщахме никакво внимание на Балканите. Съединени американски щати намерено споделяха: Балканите са зона от националните ползи на Съединени американски щати. Аз също обърнах внимание на Владимир Владимирович за тази фраза. Преди за това говореше Захарова.
Мисля си, че ние чак в този момент започваме намерено да приказваме, изключително с тази аудиенция изтъкнахме, че се противопоставяме на Съединени американски щати, на диктата им в района. Това не успяхме да реализираме на Балканите, където американците се държат изключително нападателно. Например, американският дипломат си разреши да дава разпоредби на президента на Република Сръбска Милорад Додик, по какъв начин да се държи в един или различен случай.
Милорад Додик изцяло отхвърли сред представителите на Съединени американски щати и управляващите в Република Сръбска да се построяват сходни връзки. Но има и такива, които се вслушват и безропотно извършват. И точно на фона на сходна настъпателност ясно бе казано, че Съединени американски щати дестабилизират региона, а Русия тук ще е фактор на обективността и ще отстоява интернационалното право.
Като се стартира от 1990 година, всички интернационалните организации постъпват прекомерно необективно. Всички решения, които одобряват, са антисръбски. Но ето в този момент, във всеки случай тази аудиенция демонстрира, че районът ще попадне в близкото полезрение на Русия.

Въпрос: Вярвате ли, че президентът на Сърбия Александър Вучич се е трансформирал и към този момент няма да продава Сърбия поради приемането в Европейски Съюз?
Отговор: Не, не съм изцяло уверена. Той способства прекалено много за признаването на независимостта на Косово. После обаче се замисли дали не рискува да остане в историята като изменник на националните ползи. Може би точно поради това търси решение, което да бъде подкрепено и от Русия, и от сръбския народ.

Въпрос: Реално ли се развиват нашите връзки със Сърбия?
Отговор: Да, връзките ни укрепват. Неотдаван подписахме контракт, съгласно който всяка година сръбски студенти ще идват да се учат в Русия. Вече идват доста докторанти да се образоват. Имаме положителни парламентарни връзки, научни контакти, спортни, културни … Затова и си мисля, че тук има някакво оживление, не е огромно, само че го има.
И въпреки всичко нашето управление към момента, не ясно за какво, сякаш не обръща задоволително внимание на опозиционните политически партии, просто не вижда техните водачи. Разбира се това не е доста положително. Ние считаме, че диалозите би трябвало да се водят само с управлението на страната, не обръщаме внимание на всички политически партии, още по-малко на опозиционните.
А там има с кого да работим, има доста съществени сили. Трябва непременно да следим обстановката и да я проучваме. Във всеки случай непременно е нужно да ги познаваме и да поддържаме връзка с тях, а при опция, когато е нужно с който е нужно да се поддържаме. Надявам се, че в този момент съветското управление ще се заеме съществено да работи на Балканите.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР