Москва. Студовете в югоизточната част на Украйна не се превърнаха

...
Москва. Студовете в югоизточната част на Украйна не се превърнаха
Коментари Харесай

„Независимая газета“: Украинската армия в Донбас отработва настъпателна тактика

Москва. Студовете в югоизточната част на Украйна не се трансфораха в спънка въоръжените сили да водят дейна бойна подготовка. Според пресцентъра на щаба на Операцията на обединените сили (ООС), в сряда в Донбас за първи път са извършени на практика бойни стрелби с портативната противотанкова ракетна система (ПТРК) Javelin „ Джевлин “-Копие-бел.ред.). Основната специфичност на тези стрелкови образования е, че военнослужещите са упражнявали офанзивни дейности. Офанзивната тактичност към този момент беше практикувана от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) единствено преди седмица при образуване на образователно форсиране на река Северски Донец, написа съветският вестник “Независимая газета “ .

Според украинските въоръжени сили в учението за форсиране на водната бариера са взели участие танков батальон, както и елементи от 57-а мотопехотна и 79-та десантно-щурмова бригада. В украинските медии това събитие се показва като реакция на възможна атака на съветските войски в Донбас, за която Съединени американски щати и НАТО приказват повече от месец. По време на обстрела ПТРК „ Джевлин “ на разстояние към 1,5 км се практикува и настъпателна тактичност. Както се вижда от сюжетите, показани от украинските телевизионни канали, подразделенията, употребявали тези американски противотанкови системи, не са употребявали окопи, както е в защита, а извършват на практика извършения по пукотевица (UUS) съвсем в цялостен растеж, което е особено за образуване на настъпателна борба. За същото свидетелства и самата цел – от пресцентъра на ООС оповестиха, че противотанковият комплекс е стрелял по „ танк в окоп, намиращ се на разстояние към 1,5 км “.

Унищожаването на танк в окоп се смята за един от сложните детайли при осъществяване на образователни стрелби с ПТРК. Най-трудната задача се смята за изстрелване с противотанкова ракета по движеща се цел, когато съперникът напредва. Но нейните военни не са упражнявали такива стрелби.

На фрагментите се вижда, че задачата, по която е стреляна, е танк, в допълнение оборудван с решетъчни железни екрани под формата на пасивна отбрана на купола. След войната в Карабах такива екрани към този момент се инсталират освен на бронираната техника от арменската войска, само че и от въоръжени формирования в Донбас. Екраните водят до преждевременна експлозия на кумулятивния заряд на противотанкова ракета или дрон, спасявайки бронираната машина от повреди. Очевидно представители на въоръжените сили на Украйна са оценявали по какъв начин такава система за отбрана на окопан в земята танк ще може да го защищити от „ Джевлин “-ите. Съдейки по показаните видеокадри, екраните са били пробити с ПТРК, макар че редица източници настояват, че не всички американски ракети са поразили задачата. Но това е в реда на нещата - в условия, когато не се употребява интервенция против „ Джевлин “-ите, точността им е към 70-90%.

„ В Киев кроят проекти за боен реванш в Донбас и евентуално в Крим. Това се потвърждава от стъпките, подхванати от групата на ООС за отработване на настъпателни дейности “, споделя военният специалист, полковник от запаса Шамил Гареев. Според специалиста, употребявайки открити данни, въоръжените сили на Украйна към този момент разполагат с минимум 70 пускови установки „ Джевлин “ и над 500 ракети за тях. „ Тези ракети са задоволителни, с цел да нанесат обилни вреди на евентуален зложелател и при избрани условия да пробият защитата на опълчението на Донбас “, споделя Гареев. Той напомни: в края на ноември главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни сподели, че украинските военни са създали нова тактичност за потребление на американските ракети „ Джевлин “ и турските дронове „ Байрактар “ на полигона Широкий Лан в Николаевска област. „ Сега очевидно е ред на Донбас, където в часа Х е допустима експанзията на подразделенията на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) “, счита Гареев. Той преглежда отчетите за образуването на сили за териториална защита в страната, провеждането на учения с резервисти и регистрацията на дами в 35 военни специалности (лекари, психолози, сигналисти, програмисти, професионални водачи и др.) ".

На този декор дейностите на Русия, която провежда редица военни учения в югоизточно стратегическо направление, наподобяват обясними (според изданието-бел.ред.). Според Министерството на защитата на Руската федерация повече от 1000 военнослужещи, макар студеното време, по едно и също време организират учения с бойна пукотевица на седем военни полигона в регионите на Воронеж, Белгород, Курск, Брянск и Смоленск. А в Крим и Краснодарския край започнаха маневри с присъединяване на 1200 съветски парашутисти. „ Ще се практикува бойна пукотевица на десантни, артилерийски елементи и елементи на войските за радиационна, химическа и биологична отбрана, както и разминиране на сектор от терена и прикриване на войски от средства за въздушно нахлуване и безпилотни летателни апарати. Военнослужещите ще извършват огневи задания и ще поразяват цели на разнообразни дистанции “, споделиха от военното ведомство. Въздушнодесантните елементи ще отработят десантни интервенции с хеликоптери, с цел да блокират превзетата зона и да обезпечат бързо нахлуване на главните сили на съединението, написа съветският вестник.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР