Москва. През месец януари доставките на втечнен природен газ (ВПГ)

...
Москва. През месец януари доставките на втечнен природен газ (ВПГ)
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. През месец януари доставките на полутечен природен газ (ВПГ) в Европа са рекордни за цялото време на наблюдаване, почнало през 2011 година, написа вестник „ Известия “ , цитирайки данни на Gas Infrastructure Europe.

В петък, 28 януари, европейската газопреносна система получи 405 милиона кубически метра полутечен газ. Тази цифра също е рекордна за тази дата. Това е 2,2 пъти повече от междинното за последните пет години. Към 28 януари, от началото на месеца, Европа към този момент е получила 10,44 милиарда куб. м. ВПГ. Това надвишава върха от 2019 година

Ден по-рано стана известно, че равнището на запасите от газ в подземните складове (ПХГ) на страните от Европейски Съюз е спаднало до 39,65%. Това е 15,7% под междинното за последните пет години.

На 28 януари Financial Times заяви, че Европейският съюз е почнал да търси нови снабдители на газ, които да заместят Русия при положение, че бъдат наложени наказания против Руската федерация. Стана известно също, че Съединени американски щати водят договаряния с огромни енергийни компании по света за вероятно пренасочване на доставките на газ към Европа при положение на съветско „ настъпление “ в Украйна и спиране на доставките.

На 24 януари The Times, базирайки се на източници от английския кабинет, заяви за опасенията на управляващите от понижаване на доставките на газ за Европа при положение на строги наказания против Русия. Както сподели в същия ден прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, страховете на английските управляващи са „ подправена нервност “. Русия постоянно е била „ благонадежден поръчител за енергийна сигурност “ за Европа, даже в най-трудните моменти на връзките, напомни той.

На 18 януари Wintershall Dea, най-голямата немска петролна и газова компания, разяснявайки аргументите за газовата рецесия в Европа, напомни, че „ Газпром “ е бил благонадежден снабдител на съветски газ повече от 30 години. Един от главните фактори, повлияли на газовата рецесия в Европа, е растежът на търсенето на ВПГ в Азия, означават от компанията.

В западните медии неведнъж се появяват публикации за хипотетично вероятната съветска инвазия в Украйна. На този декор американските депутати приканват за по-строги наказания против Москва. Русия неведнъж отхвърля известията за хипотетична допустима инвазия в Украйна, напомня „ Известия “.
***
Киев. Украйна към този момент страда стопански поради суматохата поради хипотетично утежняване на обстановката в страната, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба, представен от съветското издание „ Взгляд “ .

„ Вече страдаме стопански и отслабваме поради суматохата, която се популяризира в обществото “, изясни първият посланик на Киев.

Според него пазарите и хората би трябвало да схванат, че Киев и неговите сътрудници работят за попречване на „ най-лошия сюжет “.

Кулеба добави, че някои западни съдружници заради „ липса на политическа воля “ не оказват помощ на Украйна толкоз интензивно, колкото биха могли. Министърът обаче се въздържа от наименуване на съответни страни.

По-рано беше обявено, че непрекъснатите изказвания за „ съветска инвазия “ са довели до това, че Украйна е на ръба на финансов колапс. Президентът на страната Владимир Зеленски сподели, че след стартирането на осведомителната нервност по въпроса от Украйна са изтеглени 12,5 милиарда $. Украйна не може да се оправи с сходни провокации, националната валута се стабилизира от държавните запаси, тъй че това излиза доста скъпо за Украйна.

В петък украинският политолог Андрий Золотарев съобщи пред „ Взгляд “, че Киев и Съединените щати играят дълго време на „ съветската военна опасност “, само че в този момент изискванията за Украйна са се влошили фундаментално.

Анализаторът уточни, че разпалвайки военна нервност, Съединени американски щати принуждават Киев да съблюдава Минските съглашения, които могат да се трансфорат в обща допирна точка сред позициите на Москва и Вашингтон в сегашния разговор по сигурността. В същото време Западът дава обещание финансова помощ в размер на 1,2 милиарда евро, а кабинетът на президента на Украйна споделя, че не по-малко от 3,5 милиарда евро ще спасят страната от колапс - „ и това също демонстрира разединението на позициите на Киев и Съединените щати, Зеленски към този момент няма да може да монетизира „ съветската опасност “.

В петък сутринта CNN цитира върховен украински чиновник, който сподели, че телефонният диалог сред президентите на Съединени американски щати и Украйна Джо Байдън и Владимир Зеленски „ не мина доста добре “, значително заради различия по отношение на „ равнището на опасност “ от съветската офанзива.
***
Москва. Русия по никакъв метод не заплашва Украйна и всички изказвания на Съединени американски щати за възможна инвазия са нелепи, сподели Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия. Той счита, че Западът преследва личните си егоистични желания, обвинявайки Русия, че желае война, написа вестник „ Коммерсанть “ .

„ В момента споделят, че Русия заплашва Украйна. Пълни нелепости! Няма опасност “, сподели Патрушев. „ Американските управляващи споделят, че има опасност и са подготвени да се бият, предоставяйки оръжие, до последния украинец “.

Николай Патрушев сподели, че Русия няма потребност от война. „ Тези, които го постановат, изключително от Запада, преследват егоистичните си измислици “, сподели секретарят на Съвета за сигурност на РФ.

Съединените щати считат, че Русия има боен капацитет да работи против Украйна. В същото време Пентагонът приема, че Москва не е взела дефинитивно решение за потреблението на сили против Киев. Владимир Зеленски е неудовлетворен от изказванията за неизбежността на войната. Според американските медии офисът на украинския президент се притеснява, че Съединени американски щати съзнателно преувеличават съветската опасност, с цел да сключат съглашения с Русия. Русия отхвърля проектите за нахлуване на Украйна.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР