Москва. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви главната цел

...
Москва. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков обяви главната цел
Коментари Харесай

РИА Новости: Кремъл назова главната цел на преговорите с Япония

Москва. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков разгласи основната цел в договарянията с Япония, предава организация РИА Новости .
" Основната ни задача е не какво да дадем или какво да получим, а да подпишем кротичък контракт ". Това Песков е оповестил в неделната стратегия " Москва. Кремль. Путин " на телевизионния канал „ Русия1 ". Така ще се постави завършек на Втората международна война. Песков е определил Япония като доста значим сътрудник.
Според него едно от най-съществените трудности в договарянията е поддръжката от японска страна на антируските наказания. В същото време обаче Кремъл регистрира и огромния скок в развиването на двустранните връзки сред Русия и Япония.
Преди това японските медии оповестиха, че по думите на премиера Шиндзо Абе допустимо е мирното споразумение с Русия да се подпише, в случай че Кремъл се съгласи да съобщи на Токио островите Хабомаи и Шикотан. Абе е декларирал, че Япония претендира за Южните Курили, само че той самият има намерение да предложи на Русия двете страни взаимно да се откажат от обезщетения.

След това изявление на Шиндзо Абе в съветското външно ведомство са извикали японския дипломат Тоехису Кодзуки и са му напомнили, че сходни изказвания жестоко изкривяват постигнатите сред Москва и Токио договорености.

Диалогът сред Москва и Токио е засенчен от неналичието на кротичък контракт.
Япония претендира за четирите острова от Южните Курили, като се базира на двустранния Трактат за търговията и границите от 1855 година. При това Токио упорства връщането им да се трансформира в изискване за сключване на мирния контракт, който двете страни не са сключили след края на Втораната международна война.
През 1956 година Съюз на съветските социалистически републики и Япония подписват Съвместна декларация, в която Москва се съгласява да преглежда опцията за предаване на два от островите, само че след подписване на кротичък контракт. Така Съюз на съветските социалистически републики разчита с документа да постави завършек на разногласието, до момента в който Япония вижда в него единствено част от цялостното разрешаване на казуса. Преговорите, които се водят по-късно, приключват без триумф.
Москва упорства да се регистрира фактът, че Южните Курили влизат в състава на Съюз на съветските социалистически републики след Втората международна война и никой не може да подлага на подозрение съветския суверенитет над тях, защото той има и съответната международно-правна рамка.
През ноември 2018-та измежду срещата Путин-Абе двете страни се оповестиха за ускорение на договарянията по мирния контракт и по въпроса с Курилите. Като основа те пиреха Декларацията от 1956 година, което беше оценено като сериозна отстъпка от страна на Токио.
Превод и редакция: Ивелина Ватова

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР