Москва. Новият вариант на коронавируса Омикрон“ продължава да се разпространява

...
Москва. Новият вариант на коронавируса Омикрон“ продължава да се разпространява
Коментари Харесай

ТАСС: Омикрон вече доминира в САЩ, Великобритания, Ирландия и се разпространява бързо в ЕС

Москва. Новият вид на ковид „ Омикрон “ продължава да се популяризира бързо в Северна Америка и редица страни от Европейския съюз с висок % на имунизация, осведоми ТАСС .

В Съединените щати той към този момент стана преобладаващ, а за бързото му разпространяване оповестяват управляващите на Канада и няколко европейски страни.

На този декор управляващите на няколко страни към този момент оповестиха доста стягане на санитарните ограничавания и не изключват прекосяването към всеобща карантина, както към този момент се случи в Нидерландия.

Щамът Омикрон се трансформира в преобладаващ вариант в Съединените щати, представлявайки към три четвърти от инфекциите в страната, съгласно Федералните центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC).

Делът на преобладаващия преди този момент вид „ делта “ понижава до 26,6%, до момента в който други са единствено десети от %. Седмица по-рано делът на „ делта “ измежду инфектираните в Съединени американски щати е 87%, а на Омикрон - единствено 12,6% от случаите. Регистриран е и първият смъртен случай от зараза с новия вариант, умрелият пациент е мъж на към 50 години от щата Тексас, не е бил имунизиран и е имал здравословни проблеми.

Повече от 10,6 хиляди случая на зараза дневно са открити в Канада, което е най-високата цифра за пандемията. Преди това тя не се покачвала над 9 хиляди Причината за подобен внезапен скок беше бързото разпространяване на Омикрон в страната. В тази връзка управляващите на канадските райони съществено стегнаха карантинните ограничавания. Като предписание те плануват 50% понижение на потенциала на заведения за хранене, фитнес зали, културни и развлекателни уреди и спортни арени. Най-строгите ограничавания до момента бяха въведени в Квебек, където локалните управляващи оповестиха в понеделник, че от 20 декември учениците ще потеглят предварително за зимните ваканции, които ще продължат най-малко до 10 януари. Освен това всички държавни чиновници, които имат тази опция, са длъжни да работят от у дома. Заведенията за публично хранене могат да работят единствено до 22:00 часа. Затворени са всички спортни и други детски секции.

„ Омикрон “ към този момент стана преобладаващ и в Обединеното кралство: съгласно Министерството на здравеопазването той съставлява към 60% от новите инфекции. Ежедневно в страната се откриват към 80-90 хиляди случая на заразяване, като съгласно министъра на опазването на здравето единствено 20-25% от действителния брой случаи попадат в тази статистика. Заради увеличението на заболеваемостта работодателите бяха посъветвани да върнат чиновниците на отдалечена работа, носенето на маски още веднъж стана наложително в множеството затворени пространства и превоз.

Освен това за първи път в Англия е въведено наложително условие за демонстриране на електронен документ за цялостна имунизация при посещаване на някои обществени събития и нощни клубове. Правителството разисква нови ограничавания, само че към момента няма дефинитивно решение. Междувременно управляващите в Лондон анулираха новогодишните тържества, които трябваше да се проведат на площад Трафалгар. Няколко известни лондонски музеи и театри оповестиха краткотрайно прекъсване на работата.

В Ирландия Омикрон съставлява към 52% от новите инфекции. Според Министерството на здравеопазването на новия вариант са му били нужни единствено две седмици, с цел да стане преобладаващ. Властите ограничиха работното време на комерсиалните обекти, а също по този начин приканиха всички, които са покрай крайния период, да се подложат на реваксинация против ковид.

На фона на рекордно нарастване на заболеваемостта заради разпространяването на омикрон, управляващите на Нидерландия взеха най-строгите ограничения: в неделя там беше въведена строга карантина. Могат да продължат да работят единствено аптеки, бензиностанции, хранителни магазини и някои жизненоважни институции. Всички останали търговски обекти, както и заведения за публично хранене, фитнес зали, културни и развлекателни заведения, салони за хубост и фризьорски салони са затворени най-малко доникъде на януари. На жителите на страната се предлага настоятелно да останат вкъщи, да заобикалят тълпите, да съблюдават ограниченията за обществено разграничаване и да одобряват не повече от двама посетители дневно. Единствените изключения ще бъдат Коледа и Нова година, когато могат да бъдат признати до четирима души. Там също по този начин вкарват възбрана за обществени събития и коледни базари. Омикрон ще стане преобладаващ в Нидерландия сред Коледа и Нова година, съгласно Националния институт по опазване на здравето и околна среда.

Заболеваемостта от Covid е на рекордни равнища в Германия, Франция и редица европейски страни, специалистите свързват това и с бързото разпространяване на „ Омикрон “. В Германия, където съгласно прогнозите новият вариант ще стане преобладаващ през януари, държавното управление до момента изключваше въвеждането на карантина за Коледа по образеца на Нидерландия, само че обмисля цялостен пакет от ограничаващи ограничения, в това число затваряне на нощни клубове и нощни заведения.

Във Франция управляващите не разрешиха фойерверки, концерти и всеобщи тържества в навечерието на Нова година. Всички лекари ще бъдат задължени да преминат реваксинация, а формата на санитарния паспорт също ще бъде изменена: ще се издава единствено на имунизираните. В Гърция и Кипър започнаха да изискват негативен PCR тест от всички пасажери, идващи от чужбина, без значение дали са имунизирани.

Различни ограничавания, признати на национално или районно равнище, се възвръщат или стягат в Италия, Испания, Швеция и множеството други европейски страни. Като спомагателна мярка за образуване на стаден имунитет се преглежда въвеждането на бустер доза от имунизацията при възрастни и имунизирането на деца на възраст пет и повече години.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР