Москва не обмисля обявяване на пълна мобилизацияКремъл обвини украинските сили

...
Москва не обмисля обявяване на пълна мобилизацияКремъл обвини украинските сили
Коментари Харесай

Русия нанася удари по всички фронтове в Украйна

Москва не обмисля оповестяване на цялостна готовност
Кремъл упрекна украинските сили в изтезания на жители

“Въздушните и ракетни сили на Русия, дружно с нашата артилерия, реализират масирани удари против военните формирования на украинската войска във всички зони на бойни дейности ”, уточни ведомството в дневния си брифинг.

Посочено бе за обстрел покрай градовете Славянск, Константиновка и Бахмут в Източна Украйна, южните Николаевска и Запорожска области, както и в град Харков на североизток, където украинската войска води мощна контраатака.

Новината за масираните съветски удари пристигна на фона на известия от Киев, че украинските сили уголемяват превзетите от тях територии, като тук-там даже са стигнали до североизточната граница на страната с Русия.

Украинските военни настояват, че за 24 часа са освободили повече от 20 обитаеми места. А в ежедневното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски уточни, че през този месец украинските въоръжени сили са отвоювали над 6000 квадратни километра земя (това съставлява едвам 1% от територията на Украйна, от която Русия държи 1/5).

През уикенда Украйна съумя да си върне контрола над основните градове Изюм и Балаклия в Харковска област. Междувременно Москва разгласи, че е изтеглила силите се от тези райони, с цел да ги прегрупира и трансферира към Донецка област.

Това евакуиране провокира голям брой рецензии към военното управление в Русия и даже към Кремъл. Вчера представителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява тези рецензии по този начин: “Що се отнася до разнообразни гледни точки, до сериозни настроени изявления, те са демонстрация на плурализъм, доколкото остават в границите на настоящото законодателство. Но границата е доста, доста тънка. Тук би трябвало да сме извънредно деликатни ”.

В отговор на различен въпрос през вчерашния ден Песков съобщи, че Русия не разисква опцията за оповестяване на цялостна готовност, каквито апели се появиха на фона на контраофанзивите на Украйна. “Все още не, не става дума за това (за мобилизация) ”, увери Песков.

Той също така упрекна украинските сили за осъществяването на “изтезания ” и други закононарушения против жителите във възвърнатите окупирани от съветската войска територии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР