Москва извърши 6 мащабни ракетни атаки срещу енергийна инфраструктура на

...
Москва извърши 6 мащабни ракетни атаки срещу енергийна инфраструктура на
Коментари Харесай

Ще издържи ли украинската енергетика на руските ракетни атаки

Москва извърши 6 огромни ракетни офанзиви против енергийна инфраструктура на Украйна сред 10 октомври и 15 ноември. Налице е забележителен недостиг в енергийната система, като рестриктивните мерки в електропотреблението предстоят през целия отоплителен сезон 2022-2023 година Ситуацията се утежнява с нарасналото ползване поради ниските температури.
" Можем да издържим без пари. Без бензин. Без топла вода. Без ток. Но не и без независимост ". Това съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски по време онлайн включване на 21 ноември 2022 година в Деня на достолепието и свободата, който отбелязва Революцията на достолепието от 2013 - 2014 година, по-известна като " Евромайдана ".

Изказването на Зеленски пристигна след тежкия за украинската енергетика уикенд, когато въоръжените сили на Русия нанесоха най-сериозните удари по инфраструктурата в прилежащата страна. На 23 ноември обаче офанзивите продължиха и десетки градове на Украйна останаха без ток, като за пръв път за няколко часа на мрачно остана пи столицата на прилежащата Молдова - Кишинев.

Реклама
Москва извърши 6 огромни ракетни офанзиви против енергийна инфраструктура на Украйна сред 10 октомври и 15 ноември. Според данните на украинските управляващи са били изстреляни над 160 ракети от разнообразни типове. По време на тези ракетни офанзиви към 50% от енергийната инфраструктура на Украйна беше развалена или унищожена. Премиерът Денис Шмигал оцени вредите на към 70 милиарда гривни или към 2 милиарда евро.

Украинските енергетици непрекъснато работят за възобновяване на разрушените електроенергийни мрежи и други обекти от енергийната инфраструктура, потърпевши от съветските бомбардировки. Успоредно с това, държавните енергийни компании не престават да се готвят за зимата - купуват електричество и природен газ както в Украйна, по този начин и в партньорските страни.
Внос на ток от Румъния и Словакия
Според някогашната украинска министърка на енергетика Олга Буславец, при бомбардировките от съветската артилерия са унищожени част от високоволтовите подстанции на " Укренерго ", ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, помпено-акумулиращи станции, както и оборудването им, което е належащо за транспорт на електрическа енергия.

" Само на 15 ноември вражеските ракети повредиха 15 енергийни уреди, в това число инфраструктурата за транспорт на електрическа енергия от електроцентралите от западните към източните райони страна ", заключи Буславец за " Капитал " преди ударите от 23 ноември.
Реклама
Мащабните ограничавания на потреблението на електрическа енергия от 10 октомври насам са се трансформирали съгласно нея " в справедлива действителност за по-голямата част от територията на Украйна ". Тя разяснява, че след всяка нова масирана офанзива против енергийната инфраструктура и разрушаването й, рестриктивните мерки за промишлени и битови консуматори доближават 40% от потреблението.

Налице е забележителен недостиг в енергийната система, като съгласно Буславец рестриктивните мерки в електропотреблението предстоят през целия отоплителен сезон 2022-2023 година: " След ракетните удари на 15 ноември 10 млн. украинци бяха без ток, мнозина без отопление и водоснабдяване ", споделя тя. А след последните офанзиви броят им е още по-голям.

Ситуацията се утежнява с нарасналото ползване поради ниските температури. " Основната задача е да се балансира системата сред производството и потреблението на електрическа енергия ", разяснява Буславец.

Ограничителните проекти се разгласяват от електроенергийните оператори и ЕРП-тата, а с цел да се избегне по-голяма неконтролирана повреда с спиране на тока, се употребяват спешни графици.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР