Обратната миграция с голям принос за икономическия растеж на Русия

...
Обратната миграция с голям принос за икономическия растеж на Русия
Коментари Харесай

Руснаците, избягали в чужбина, се завръщат, подпомагат военната икономика на Путин

Обратната миграция с огромен принос за икономическия напредък на Русия през 2023 година

 

До един милион руснаци са избягали в чужбина през първата година от нашествието на Кремъл в Украйна. Сега хиляди от тях се завръщат вкъщи, което е пропагандна победа за президента Владимир Путин и тласък за военната му стопанска система.

Тъй като войната към момента бушува, а индивидът, който я стартира, е на път да поеме още един шестгодишен мандат на власт, доста руснаци са изправени пред сложен избор. Изправени пред отводи при възобновяване на разрешителните за престояване, компликации при прехвърлянето на работа и пари в чужбина и стеснен брой дестинации, които към момента ги одобряват, те избират да сложат завършек на самоизгнанието си, написа на уеб страницата си Bloomberg TV Bulgaria.

" Бизнесът не проработи, никой не ни чака в чужбина ", споделя Алексей, 50-годишен някогашен политически съветник от Москва, който се реалокира в Грузия, с цел да работи като бизнесмен, откакто е арестуван на антивоенен протест в съветската столица. Връща се, когато финансите на бизнеса му свършват, споделя Алексей. Той и други интервюирани от Bloomberg помолиха да не разкриват фамилните си имена от съображения за сигурност.

Нахлуването през февруари 2022 година провокира всеобщо овакантяване на Русия в мащаби, невиждани от разпадането на Съветския съюз. Мнозина напуснаха, с цел да изразят несъгласието си с войната, а също и от боязън от готовност. Когато през септември 2022 година Путин подрежда призоваването на 300 000 резервисти, това провокира нова вълна от заминавания на стотици хиляди хора, предава dnes.bg.

Отливът се е забавил, в случай че не и обърнал. През юни Кремъл се похвали, че половината от всички, които са избягали в първите дни, към този момент са се завърнали, и това наподобява отразява наличната статистика от най-популярните страни дестинации, както и данните от фирмите за пренасяне. Въз основа на данните на клиентите на една от компаниите за пренасяне, Finion в Москва, почти 40-45% от напусналите през 2022 година са се завърнали в Русия, споделя ръководителят на компанията Вячеслав Картамишев.

Путин похвали завръщането на предприемачи, бизнесмени и висококвалифицирани експерти като " добра наклонност ". Той акцентира притока като знак за поддръжка на неговата политика, без значение от действителните аргументи за завръщането им, и доказателство, че руснаците имат " възприятие за принадлежност, схващане за това, което се случва ".

Историите за завръщането се употребяват интензивно в пропагандата като удостоверение на " русофобията " на Запад, споделя Татяна Становая, създател на политическата консултантска компания R.Politik и старши теоретичен помощник в Центъра " Карнеги Русия - Евразия ". За Путин това има значение, тъй като " го подхранва, дава му спомагателни доказателства, че е бил прав ", сподели тя.

Хиляди завръщащи се емигранти също по този начин оказват помощ на Русия да преодолее военните наказания и да реализира постоянни стопански резултати. Според оценки на Bloomberg Economics противоположната миграция евентуално е съдействала с сред една пета и една трета от 3,6 процентния годишен стопански напредък на Русия през 2023 година

Все отново завръщащите се служащи съставляват едвам към 0,3% от общия брой на заетите. Това не способства изключително за облекчение на острия дефицит на пазара на труда, само че акцентира изключително огромния принос на репатрираните лица за икономическата интензивност.

" Първо, завръщащите се мигранти са склонни да получават по-високи заплати и да бъдат заети в браншове с висока добавена стойност - изследванията демонстрират, че нивото на приходите е мощно обвързвано с вероятността да изоставен страната, с цел да избегнат готовност през 2022 година Второ, завръщащите се служащи покачват интензивността в локалните потребителски насочени браншове, като услуги за семейството, търговия на дребно и недвижими парцели, вместо да харчат приходите си в чужбина. Последното значи и намаляване на приключването на капитали от Русия през 2023 година ", показва Алекс Исаков, икономист за Русия, Bloomberg Economics.

За някои хора Русия в този момент предлага по-добри благоприятни условия и условия за работа, в сравнение с преди войната, тъй като страната се пробва да притегли назад дефицитните експерти. ИТ програмистът Евгений и фамилията му се завръщат след към година живот в Алмати, Казахстан, когато получава предложение да работи в Русия със заплата и при условия, за които " преди даже не е могъл да мечтае ".

" Това е подарък за нас ", сподели президентът на Националния проучвателен център на Курчатовския институт Михаил Ковалчук, откакто ЦЕРН, Европейската организация за нуклеарни проучвания, известна с плана за Големия адронен колайдер, разгласи, че ще спре да работи със експерти от Русия тази година. Това значи завръщане на учените в Русия, сподели той.

Няма други благоприятни условия, с изключение на да се върнат
Макар оценките за броя на напусналите да варират доста, икономистите на Алфа Банк в Москва считат, че през 2022 година Русия е изгубила към 1,5% от цялата си работна мощ, или почти 1,1 млн. души. Докато някои от тях отпътуваха за Европа, доста от тях отидоха тук-там като Обединените арабски емирства, Тайланд и Индонезия - страни, които не последваха Съединени американски щати и техните съдружници в налагането на наказания на Русия, както и в прилежащи някогашни руски републики.

Според Картамишев от Finion съветските жители са се сблъскали със усложнения или отвод, когато са се пробвали да възобновят изтичащи позволения за престояване. Повечето от тях в последна сметка избират да се върнат в Русия, споделя той.

Данните на Finion демонстрират, че даже в най-вече другарски настроени страни като Армения и Киргизстан руснаците са подложени на по-строг надзор. Няколко европейски страни, изключително в източната част на страната, доста затрудниха приемането или подновяването на позволения за краткотрайно престояване на руснаци, както и Турция, което изненада десетки хиляди руснаци, които по-късно бяха изправени пред избора да се върнат вкъщи или да търсят друга страна, сподели Картамишев.

Понастоящем броят на разрешенията за краткосрочно престояване на руснаци в Турция е към 60 000, което е на половина по-малко от 132 000 през 2022 година, сочат формалните данни.

Данните на националната статистическа работа на Грузия демонстрират, че броят на руснаците, които са напуснали страната, се е нараснал шест пъти до 35 344 през 2023 година, до момента в който идващите мигранти са намалели с 16% по отношение на миналата година. Казахстан оповестява за 146 000 новопристигнали от Русия до края на 2022 година, само че съветски посланик в Алмати твърди, че след една година са останали не повече от 80 000 души.

Процесът на репатриране евентуално ще продължи. Според изследване на политолози, ръководено от Емил Камалов и Ивета Сергеева от Европейския академични институт във Флоренция, единствено 41% от съветските мигранти, а в някои страни единствено 16%, считат, че статутът им е постоянен или ненапълно резистентен в приемащите ги общества. Тази неустановеност се ускорява още повече от обстоятелството, че 25% оповестяват за претърпяна дискриминация от страна на локални хора или институции.

Те са открили, че " светът безусловно се е обединил против тях ", споделя Анна Кулешова, социолог в Social Foresight Group, която интервюира съветски имигранти: " Те се връщат с възприятие на засегнатост и чувството, че " Путин въпреки всичко не е бъркал толкоз доста ". Те в действителност ни ненавиждат ".

Веднъж завърнали се вкъщи, доста репатрианти, които са напуснали поради опълчването си на войната, намират разнообразни провокации. Александър, на 35 година, ИТ експерт в банковия бранш, се връща в Русия от Азербайджан, тъй като фамилията му не се усеща добре там. Той си намира работа в огромна съветска банка, където съгласно него множеството му сътрудници поддържат Путин и имат вяра на пропагандата за войната.

Той не спори с сътрудниците си по този въпрос: " Не е безвредно да убеждаваш сътрудниците си ", споделя той. " Чакам този призрачен сън да свърши. "

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР