Москва и Киев са постигнали значителен напредък по проект на

...
Москва и Киев са постигнали значителен напредък по проект на
Коментари Харесай

FT: Москва и Киев обсъждат план от 15 точки за неутралитет на Украйна

Москва и Киев са постигнали " забележителен прогрес " по план на спокойно съглашение, в което Русия ще се ангажира да изтегли войските си, в случай че Украйна разгласи неутралитет и се съгласи на ограничавания на въоръжените ѝ сили. 

Това твърди Financial Times, като цитира " трима души, ангажирани в договарянията ". 

Според изданието - планът към този момент е обсъждан на диалозите сред двете страни в понеделник. 

В него се планува Украйна да разгласи, че се отхвърля от упоритостите си да стане член на НАТО и че няма да приема непознати военни бази или въоръжение - в подмяна на гаранции за отбрана от страна на Съединени американски щати, Англия, Турция или други съдружници. 

Основният проблем е по какъв начин да бъдат дефинирани гаранциите за украинската сигурност от страна на западните страни и какво ще се случи със статута на украинските територии, окупирани от съветски сили и сепаратисти през 2014 г. 

Украинските представители показват подозрения и дали Владимир Путин въобще е податлив към мир, или употребява договарянията, с цел да завоюва време и да възобнови офанзивата. 

Съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк показва, че каквото и съглашение да се реализира, в него наложително би трябвало да се включва изискването за евакуиране на съветските войски от територията на Украйна, която е завзета след 24 февруари.

Според информацията на FT - хипотетичният проект планува Украйна да резервира въоръжените си сили, само че да бъде " длъжна да не се причислява към военни съюзи като НАТО и да не дава територията си на задгранични военни бази ". 

Двама от източниците на медията настояват още, че в съглашението са планувани условия за отбрана на съветския език в Украйна - доста от хората в страната го владеят, въпреки че украинският е единственият формален език. 

Михайло Подоляк показва, че " филантропичните проблеми, в това число въпроса за езика, се разискват единствено през призмата на изключителните ползи на Украйна ". 

Най-големият спор остава по настояването на Русия към Украйна да признае анексирането на Крим от 2014 година и да даде самостоятелност на Донецката и Луганската " републики ". 

Украйна отхвърля да отговори на тези условия, само че има подготвеност да разисква въпросите на примирието и статута на териториите поотделно. 

" Спорните и конфликтните територии са в обособена тематика. До момента ние приказваме за обезпечено евакуиране от нашите територии, които са окупирани от началото на военната интервенция на 24 февруари ", споделя Михайло Подоляк. 

Малко по-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков загатна, че се готви " австрийски или шведски " модел на безпристрастен статут за Украйна. На това Подоляк отговори, че оферират " украински модел на гаранции за сигурност ", в който упорстват за неотложно и правно-установено включване на избран брой държави-съюзници на страната на Украйна при вероятно ново посягане против териториалната ѝ целокупност. 

Както Сергей Лавров, по този начин и турският външен министър Мевлют Чавушоглу дадоха предварителни внимателни сигнали за вероятен пробив на договарянията.

Британският външен министър Бен Уолъс обаче изрича подозрения пред FT дали Русия в действителност е ангажирана с дипломатическите старания. 

" Има голяма осведомителна акция към този спор, тази война, и несъмнено що се отнася до Русия, би трябвало да ги преценяме по техните дейности, а не по безбройните им думи ", споделя Уолъс.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР