Московският стадион Лужники Световният шампионат по футбол не е цел,

...
Московският стадион Лужники Световният шампионат по футбол не е цел,
Коментари Харесай

Независимая газета: Мондиалът не е цел, а средство


Московският стадион " Лужники "

Световният шампионат по футбол не е цел, а средство, написа в публицистичен материал съветският вестник " Независимая газета ".

Първенството стартира в 18 часа в четвъртък на стадион " Лужники " с мача сред домакина Русия и Саудитска Арабия. След това в продължение на малко повече от месец предстоят още 63 дуела.

Русия получи правото да организира Мондиала, както и олимпиадата в Сочи, в обстановка, прекомерно друга от днешната - преди Майдана в Украйна, Крим, Донбас, западните наказания, Сирия, допинговия скандал, отстраняването на съветски спортисти от олимпийските игри, напомня " Независимая газета ". След което прибавя, че за страни като Русия и Китай един толкоз огромен състезателен конгрес е алегорично самопризнание на техните упоритости.

Преди осем години други страни, в това число западните, бяха подготвени да дават на Москва това самопризнание, а и през днешния ден Световното е нещо като прозорец в възходящата изолираност на Русия, твърди изданието.

Русия съумя да избегне необятен политически протест на шампионата, при все това английските и други някои държавници в действителност няма да дойдат. Натискът върху ФИФА, изключително през 2015 година, имаше риск да провокира прегласуване и избиране на нови домакини за шампионатите през 2018 и 2022 година Това не се случи, ФИФА " отбрани процедурите си и се трансформира в мощен чадър за Русия ", отбелязва вестникът.

Очакването на шампионата го трансформира в един тип гранично събитие, разделящо времето на интервали - " преди " и " след ". Всъщност форумите от този жанр са същински сполучливи, в случай че не стават самоцел, а средство за промяна - на инфраструктурата, спортните обекти, имиджа. В Нижни Новгород, Саранск, Волгоград, Сочи и Калининград няма тимове от Висшата лига, само че към този момент има игрища на международно равнище, акцентира " Независимая газета ".

В Русия е тъкмо противоположното

Западните страни са се научили да проектират спортните игрища по този начин, че те да обезпечават оптимални облаги отвън мачовете. В Русия е тъкмо противоположното, продължава тематиката съветското издание на сп. " Форбс ".

Футболните арени за Мондиал 2018 са основани само за игрите, а способи за добиване на доходи от тези големи недвижими парцели са планувани единствено в Москва и Казан.

В 12-те стадиона, готови в Русия за Световната купа, са вложени общо 214,5 милиарда рубли, или приблизително по 276 милиона евро във всеки подобен обект. Стадионите в Европа и Америка обаче се изплащат за 10-15 години, а прогнозите за Русия отиват оттатък 50-годишния небосвод, разяснява специалистът Кирил Тихонов.

Московските игрища и " Казан Арена " към този момент дават чартърен обширни площи. В Казан да вземем за пример работят детски увеселителни центрове, хокейни и футболни секции, езикова школа, фитнес клуб, кафе и заведения за хранене. След Световното се чака сходно развиване и на стадиона в Саранск.

Бизнес ложите на стадионите са подобаващи за корпоративни прояви, тренинги, коуъркинг и договаряния. Това е напълно действителен сюжет за приемане на приходи наред с организирането на концерти, изложения и други действия. Но дали ще е същински ефикасен в Русия, през днешния ден никой не може да каже, написа " Форбс ".

" Главната победа към този момент е извоювана "

Русия се приготви в точния момент за Мондиал 2018. Нямаше упреци от страна на ФИФА - даже президентът на организацията Джани Инфантино е уверен, че шампионатът ще мине на високо ниво и ще се подреди измежду най-хубавите, написа " Росийская газета ".

И няма мотив да се съмняваме, че думите му са откровени, прибавя московският официоз.

" Главната победа към този момент е извоювана ", заключава вестникът. Според него Русия към този момент е разкрила " общата национална концепция " за интервала на шампионата и към този момент " сполучливо я претворява в каузи - наложително да провежда шампионата както би трябвало ". " Народният възторг (...) е подобен, че нещата май се подреждат ", прибавя " Росийская газета ".

Запитан от " Известия " за " препълнените с чужденци улици на Москва ", вицепремиерът Виталий Мутко, отговарял за подготовката на шампионата, декларира: " Опитите за протест поначало бяха обречени на неуспех ".

" Чуждестранните политици се случва да бъдат откъснати от действителния живот. Такива огромни шампионати постоянно дават големи медийни благоприятни условия и мнозина се пробват да ги употребяват за лични цели. Футболът обаче няма граници и е обичан във всички страни. Хиляди почитатели са подготвени да преодоляват големи дистанции, с цел да поддържат своите национали, и не обръщат внимание на никакви приказки. До момента у нас са пристигнали към този момент над 200 000 почитатели от чужбина и съм уверен, че с всеки мач тази цифра ще пораства. Из улиците на страната атмосферата е страхотна - хората танцуват, пеят, бият барабани, снимат се. Дошъл е същински огромен празник ", добавя Мутко.

Кои задгранични водачи не са „ откъснати от действителния живот “

Въпреки формалните уверения, че опитите за протест на шампионат са били обречени на неуспех, публикуваният от администрацията на съветския президент лист на задграничните водачи, които ще участват на церемонията по откриването, приказва по-скоро друго.

В листата са 15 държавни и държавни ръководители:

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев;

Президентът на Руанда Пол Кагаме;

Президентът на Боливия Ево Моралес;

Премиерът на Ливан Саад Харири;

Премиерът на Армения Никол Пашинян;

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев;

Президентът на Беларус Александър Лукашенко;

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков;

Президентът на Молдова Игорь Додон;

Президентът на Панама Хуан Карлос Варела;

Президентът на Таджикистана Емомали Рахмон;

Президентът на Узбекистана Шавкат Мирзоев;

Президентът на Парагвай Марио Абдо Бенитес.

Ще участват и престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман и ръководителят на Президиума на Верховното национално заседание на КНДР Ким Йон-нам.

От изредените страни в шампионата вземат участие само Панама и Саудитска Арабия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР