Московската фондова борса ще продължи търговия в петък и ще

...
Московската фондова борса ще продължи търговия в петък и ще
Коментари Харесай

Mосковската борса ще продължи търговията в петък, включва още акции извън индекса MOEX



Московската фондова борса ще продължи търговия в петък и ще рестартира лимитирана търговия с акции, които не са включени в референтния борсов показател MOEX, както и търговия с корпоративни облигации и еврооблигации, заяви в четвъртък Руската централна банка.

Търговията на фондовата борса в Москва беше възобновена в четвъртък след близо едномесечно спиране поради почналата на 24-ти февруари съветска инвазия в Украйна, която аргументи сериозен срив на акциите и принуди борсата да приключи търговията на 25-и февруари.

При старта на днешната търговия показателят MOEX набъбна в началото с пъкъл 10%, само че завърши по-късата комерсиална сесия със непретенциозно покачване от 4,4 на 100.

Възобновяването на търговията идва няколко дни, откакто Руската централна банка предприе първите си стъпки за споразумяване на покупко-продажби с акции на стойност милиарди долари от интернационалните вложители, които бяха хванати в капан, когато Владимир Путин вкара финансов надзор в страната на 28 февруари.
Остават обаче в действие редица ограничавания за търговия след днешното рестартиране на Московската борса. Забранени са така наречен " къси продажби " и до момента в който на локалните (руските) вложители е позволено да търгуват релативно свободно, нерезидентите (чуждестранни) вложителите не могат да вземат участие на пазара, показва " Файненшъл таймс ".

И до момента в който покупко-продажбите могат да се уреждат както в щатски долари, по този начин и в рубли, на нерезидентните участници на пазара към момента беше неразрешено да продават акции до 1 април. Също по този начин всичките средства, осъществени от продажбите на акции на Московската борса, ще би трябвало да останат в Русия.

Руското държавно управление пък съобщи на 1-ви март, че ще насочи до 1 трилион рубли (около 11,24 милиарда долара) от средствата от съветския Държавен капиталов фонд за закупуване на съветски акции.

В тази връзка почитан американски чиновник сподели, че задължението на Москва да купува акции се равнява на изкуствено поддържане на техните цени и назова лимитираното обновяване на търговията " отваряне на пазара на Потьомкин " .

" Това не е действителен пазар и не е резистентен модел, което единствено акцентира изолацията на Русия от международната финансова система “, уточни заместник-съветникът на Белия дом по националната сигурност Дейлип Сингх.

Графика на съветския фондов показател MOEX



Търговията с съветски компании, листвани на Лондонската фондова борса, обаче остава спряна. Цените на някои съветски финансови принадлежности паднаха съвсем до нулата, преди борсата да спре търговията с тях при започване на март.

Междувременно Московската борса заяви, че 567 000 частни вложители са представлявали 58,2% от размера на търговията в четвъртък, като останалата част от изтъргуваните размери са били от 121 професионални участници на пазара.

" Днес беше направена първата стъпка в нашата нова действителност “, сподели Елбек Далимов, началник на търговията с акции в брокерска компания Aton, добавяйки, че поръчките за търговия бяха лимитирани, защото нерезидентни участници на пазара, които държат повече от половината свободно търгувани акции на пазара, към момента са отстранени, оповестява Ройтерс.

" Сутринта видяхме голям брой вложители на дребно, които от една страна затваряха къси позиции, а от друга бяха подготвени да паркират рублите си в акции, с цел да ги спасят по някакъв метод от инфлация “, сподели той.

Солиден ценови скок през днешната търговия означиха акциите на енергийните компании предвид на повишаването на петрола и на природния газ на интернационалните пазари.

Акциите на газовия производител " Новатек ", на петролния колос " Роснефт ", на " Лукойл " и на газовия колос " Газпром " нарастнаха през късата сесия на търговия с сред 12% и 18,5%. Поскъпване с 10% имаше и при акциите на миннодобивната компания " Норникел ".

В същото време отрицателното влияние на западните наказания беше почувствано ясно в някои браншове, като акциите на втория по величина заемодател в Русия ВТБ (VTB  bank) в последна сметка поевтиняха с 5,5%. Акциите на " Аерофлот " пък потънаха с близо 16,5%, защото огромна част от европейското въздушно пространство беше затворено за съветски самолети.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР