Мощното земетресение, което наруши спокойствието на новогодишния ден в централната

...
Коментари Харесай

Скорошното земетресение в Япония съживява травмата от бедствията през 2011 г.

Мощното земетресение , което наруши спокойствието на новогодишния ден в централната част на Япония , не провокира мощни цунамита като тези, които разклатиха тихоокеанското крайбрежие през 2011 година, лишиха живота на близо 20 000 души и принудиха десетки хиляди хора да изоставен домовете си, съобщи „ Associated Press “.

Цунамитата , регистрирани в Японско море , на западния бряг на Япония, бяха най-вече с височина от няколко метра, а не талази с височина до 5 метра, както се предвиждаше в предизвестията, издадени незабавно след земетресението с магнитуд 7,6, което беше усетено в понеделник следобяд. Въпреки това сигналите за паника и заповедите за евакуация , както и десетките мощни земетресения , които се случиха преди и след главния трус в понеделник, върнаха спомените за тройното злополучие, което порази страната преди близо 13 години. 

Тази заран локалните управляващи оповестиха, че е доказана гибелта на 62 души при земетресението, което разклати крайбрежието на отдалечения полуостров Ното ,  разположен на 300 км северозападно от Токио. Спасителните екипи оповестиха, че претърсват подробно отломките – задача, която закупи незабавен темперамент поради прогнозите за проливни дъждове , които могат да провокират още свлачища и сривания . Някои от жертвите са били затрупани от свлачища или са останали блокирани в домовете си, чиито покриви са се срутили. Пожарникарите са прибягнали до моторни триони , с цел да доближат до хора, затрупани в дребна 7-етажна жилищна постройка, която се е срутила странично от основите си.

„ Почти няма къщи, които да са цели. Те са или отчасти, или изцяло разрушени, “, споделя Масухиро Изумия, кмет на град Сузу, който е претърпял съществени вреди .

Премиерът Фумио Кишида и други високопоставени лица насочиха строги предизвестия да не се разгласява подвеждаща или „ злонамерена “ информация онлайн, откакто някои хора разгласиха видеоклипове с фрагменти от гигантското цунами от 2011 година, което накара доста консуматори неправилно да считат, че са от земетресението, записано в понеделник.

Бедствието бележи неподходящо начало за 2024 година Според азиатската астрология това е годината на Дракона, която нормално се чака да донесе шанс и разцвет. Вместо това обаче тя донесе земетресение и несполучливо кацане на аероплан на Японските авиолинии в Токио във вторник, откакто полет на Японските авиолинии от северния остров Хокайдо се блъсна в по-малък аероплан на Японската брегова защита на пистата. Всички 379 пасажери и екипажът на самолета на JAL са съумели да се спасят. Петима души обаче са починали в по-малкия аероплан, който е пътувал, с цел да достави помощ за потърпевшите от земетресението.

Тържествата по случай празника бяха помрачени , като Кишида отсрочи проектите си за тържествено новогодишно посещаване на светилището Исе. Публичните визити в Императорския замък в Токио за новогодишни поздравления от страна на императорското семейство също бяха анулирани , като император Нарухито и императрица Масако показаха съчувствието си към жертвите на бедствието.

По публични данни вредите са доста по-малки от тези през 2011 година, само че въпреки всичко са пагубни . Районът на Ното е прочут със старите си живописни къщи и магазини с дървена структура, в множеството случаи с тежки керемидени покриви, които съгласно специалистите са били най-уязвими при мощните земетресения, следени при земетресението в понеделник. Повечето, само че не всички модерни здания в Япония са издигнати по доста по-ефективен и резистентен на трусове модел, нормално благодарение на стоманобетон, който устоя на сходни феномени. Голяма част от вредите , нанесени от земетресението в понеделник на по-модерни здания , наподобява са вследствие на свлачища и пропадания , които съществено са развалили доста от домовете на локалните поданици. Свлачища и сривания на пътища са оставили някои отдалечени общности откъснати от света. Жителите на Сузу споделят, че са употребявали сгъваеми столове, пейки и други предмети, с цел да изпишат посланието SOS на паркинг, тъкмо както са създали и някои оживели от земетресението и цунамито през 2011 година

Операторът на най-близката до епицентъра на земетресението атомна електроцентрала в град Шика разгласи, че има незначителни проблеми и повреди , само че бедствието не е довело до приключване на радиация от оборудването, чиито реактори са спрени за инспекция на сигурността. Компанията „ Hokuriku Power “ се извини за спиранията на електрозахранването, свързани със земетресението, които засегнаха 33 200 жилища в региона. Някои от локалните поданици обясниха, че им е било прекомерно студено без отопление поради спиранията, защото през нощта температурите са паднали покрай нулата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР