Мощността на АЕЦ Черна вода ще бъде удвоена © Bogdan

...
Мощността на АЕЦ Черна вода ще бъде удвоена © Bogdan
Коментари Харесай

Румъния подписа с китайската CGN за разширяването на АЕЦ "Черна вода"

Мощността на АЕЦ " Черна вода " ще бъде удвоена

© Bogdan Cristel Проектът за разширението на румънската АЕЦ " Черна вода " навлиза в нова фаза, откакто преди дни Букурещ подписа авансово капиталово съглашение с Китайската генерална нуклеарна корпорация (CGN). Документът планува до 60 работни дни да бъде основана планова компания за построяването на два нови енергоблока в централата, всеки с мощ 700 мВт. В нея 51% дял ще имат китайците, а останалите 49% ще са на румънската Nuclearelectrica, която ръководи централата. Приблизителната инвестиция се прави оценка на 8 милиарда $.

" Новите нуклеарни мощности ще играят основна роля в декарбонизацията на производството на електрическа енергия в Румъния и района ", сподели вицепремиерът на страната Виорел Стефан, като акцентира, че планът ще обезпечи и до 19 хиляди работни места. Китайският дипломат Цзян Юй съобщи, че " съдействието в огромните планове е значима част от построяването на " Един пояс, веднъж " и връхната точка на двустранното икономическо и комерсиално съдействие.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Сравнението с " Белене "

България също чака китайски интерес за плана АЕЦ " Белене ", само че от друга компания - China National Nuclear Corporation (CNNC). Макар да беше показана през март, процедурата за заявяване на интерес към момента не е стартирала публично. Въпреки това българските управляващи настояват, че плановата компания за " Белене " може да е реалност през 2020 година, само че за съпоставяне - румънците са стигнали до подписването на контракт едвам 5 години след началото на процеса по асортимент на вложители през 2014 година Китайците подписаха през ноември 2015 година меморандум за съгласие с Nuclearelectrica за построяването на двата нови блока в атомната електроцентрала, а през идващите години се водеха договаряния за структурирането на плана и пазарната му реализация.

Така при започване на тази година се стигна до съглашение новите мощности да работят с механизъм за компенсиране на цената (договори за разлика). Това значи, че в случай че борсовата цена на електрическата енергия е под избрания най-малко за възвръщаемост на плана, Румъния ще доплаща. През март румънското министерство на енергетиката разгласява общите правила на този тип държавна помощ, при който на вложителите в нисковъглеродни индустриални мощности, каквито са и нуклеарните, се подсигурява избрана рентабилност. Подобен метод към този момент е изключен от процедурата за АЕЦ " Белене ", защото утвърдената от държавното управление и Народното събрание рамка изключва всевъзможен тип държавна помощ. В хода на договарянията с евентуалните вложители обаче това може да се промени.

Румънската централа до момента

АЕЦ " Черна вода " има два настоящи енергоблока от вид Candu, доставени от канадската Atomic Energy (сега Candu Energy). Макар построяването на централата да стартира още през 80-те години на предишния век, първият реактор е пуснат през декември 1996 година Вторият реактор е въведен в употреба през 2007 година Сега АЕЦ-ът обезпечава към 18% от електрическата енергия на Румъния, а удвояването на мощността й ще има районно значение, защото може да трансформира страната от вносител в експортьор на ток. Това директно визира проектите на България да зарежда района с ток от АЕЦ " Белене " и прави въпроса с нуждата от българската централа още по-сложен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР