Мощните продажби на Bitcoin пораждат опасения, че балонът на криптовалутите

...
Мощните продажби на Bitcoin пораждат опасения, че балонът на криптовалутите
Коментари Харесай

Дълбокият срив на Bitcoin подкопава доверието в криптопарите

Мощните продажби на Bitcoin пораждат опасения, че балонът на криптовалутите е напът да се спука. Виртуалната монета загуби 26% от пазарната си оценка на 10 и 11 януари - най-дълбокият двудневен срив от март 2020-а. След като падна с 20% по време на часовете на нюйоркската си търговия на 11 януари, цената на цифровата валута продължи да се колебае скокообразно. Bitcoin е изгубил 185 милиарда щ. $ от оценката си от 8 януари насам. Тази стойност е по-голяма от пазарната капитализация на 90% от самостоятелните компании, чиито акции са включени в борсовия показател S&P 500. Тепърва ще се обяснява дали това е началото на по-широка промяна. Факт е обаче, че параболичният растеж на цената на цифровите пари е пресечен, което може да се одобри като сигнал за бездънен поврат.

Bitcoin нарастна с над 800% през последната година, връщайки спомените от криптоманията от 2017-а. Цените доближиха съвсем до 42 хиляди щ. $ на 8 януари, като дребните търговци и вложители от Улстрийт се надпреварваха за парче от тортата. Поскъпването беше параболично, а всяка парабола свършва със "солена промяна ". По оценка на специалисти, в случай че Bitcoin продължи възхода си в дългосрочн проект, тези остри обрати ще продължат да го следват със спадове в рамките сред 30 и 60 %. И това ще се случва неведнъж.

Bitcoin потъна до 30525.39 щ. $ на 11 янури на платформата CoinDesk, а другите критпотавлути се обезцениха още по-силно. В обедните часове на 12 януари Bitcoin се търгуваше наоколо до 36 хиляди щ. $.

Според Скот Майнърд - основен капиталов шеф на Guggenheim Investments - е пристигнало време "да се махнат част от парите от масата ", тъй като параболичният растеж на монетата в кратковременен проект е нестабилен. В края на предишния месец Мйнърд "пророкува " растеж на Bitcoin до 400 хиляди щ. $.

Самоотвержените почитатели на криптовалутата настояват, че повишаването този път се разграничава от предходните цикли на напредък и падения, тъй като активът към този момент е натрупал опит, наложил се е даже измежду институционалните вложители и от ден на ден се припознава като застраховка против уязвимост на $ и инфлационния риск. Отявлените критици на Bitcoin пък считат, че виртуалната монета няма в никакъв случай да бъде същинска валутна опция.

Предвид големия брой вложители, които се надяват да забогатеят от криптопарите, активът още веднъж попадна в полезрението на регулаторите. На 11 януари финансовият надзирател на Англия пусна предизвестие до клиентите, които чакат тлъсти облаги от виртуалните пари: подгответе се да загубите всичко.

В особено изказване Агеницята за финансов надзор показва, че "инвестирането в криптоактиви или вложения и кредитиране, свързани с тях, включва и поемането на доста висок риск за парите на вложителите ". Опасенията на надзорника обгръщат високите съмнения на цените, сложността на предлаганите артикули и неналичието на регулаторна отбрана на потребителите на множеството артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР