Мощите на Св. Патриарх Евтимий са изложени за поклонение в

...
Мощите на Св. Патриарх Евтимий са изложени за поклонение в
Коментари Харесай

Мощите на Св. Патриарх Евтимий са изложени за поклонение в София

Мощите на Св. Патриарх Евтимий са изложени за поклонение в София. Те ще могат да бъдат видени  в храма „ Света Великомъченица Марина “, който се намира в двора на Софийската митрополия.

От 10:30 до 14:00 часа вярващите ще могат да се поклонят пред нетленните остатъци на последния български патриарх преди рухването на България под османско господство през XIV век.
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще посрещне мощите,
които идват от Бачковския манастир. Поклонението ще продължи близо 4 часа. Духовното събитие е по отношение на решението на Светия синод, който разгласи публично че откритите в Бачковската света обител при започване на XX мощи принадлежат на Свети Патриарх Евтимий Търновски.
В Патриаршеското и синодално обръщение архиереите на Българската православна църквапризоваха да се прекратят разногласията и разногласиятаоколо достоверността на откритите преди повече от век реликви. В тази връзка Светият синод учреди нов празник в българския църковен календар – Прославление на Светите мощи на Свети Евтимий патриарх Търновски, който ще се празнува публично на 22 октомври в Бачковския манастир.Още по тематиката:
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР