Мощен антициклон е образувал топлинен купол и го е застопорил

Мощен антициклон е образувал топлинен купол и го е застопорил ...

Затиснал ни е топлинен купол и затова Южна Европа гори


Мощен антициклон е образувал топлинен купол и го е застопорил над Южна Европа и Северна Африка, поради което цялата зона е станала пожароопасна, предупреждават синоптици. От 2 до 5 пъти повече горски пожари бушуват в Италия, Турция, Гърция и Северна Македония, отколкото през периода 2008-2020 г. Във Франция и Испания е имало по 200 пожара през юли, докато обичайно са между 40 и 80 през последните 12 години. 

Особено драматично е положението в Турция, където са изгорели 150 000 хектара гори, което е 9 пъти повече от средното през последното десетилетие.

Професорът по климатология от Университета в Бристол Дан Мичъл , че "комбинацията от висока температура, суша и силни ветрове е създала условия в Гърция и Турция за перфектна буря". Тази година е имало необичайно малко дъждове в Южна Европа. "Със затоплянето на климата очакваме горските пожари да станат по-чести и в Централна и Северна Европа", казва проф. Мичъл.

Думите му се потвърждават от ставащото и извън Европа, но също на север. 

Подхранвани от летните горещи вълни, горските пожари са обхванали повече от 1,5 милиона хектара от блатистата иглолистна тайга в Якутия, като повече от месец все още остава в годишния сезон на пожари в Сибир.

Огромни райони на Русия страдат от горещи вълни и суши, предизвикани от изменението на климата през последните години, с множество температурни рекорди.

Това е третата поредна година, в която Якутия - най -студеният регион на Русия и граничещ със Северния ледовит океан - има толкова жестоки пожари.

 

Източник: segabg.com