Мощен антициклон е образувал топлинен купол и го е застопорил

...
Мощен антициклон е образувал топлинен купол и го е застопорил
Коментари Харесай

Затиснал ни е топлинен купол и затова Южна Европа гори

Мощен антициклон е образувал топлинен купол и го е застопорил над Южна Европа и Северна Африка, заради което цялата зона е станала пожароопасна, предизвестяват синоптици. От 2 до 5 пъти повече горски пожари бушуват в Италия, Турция, Гърция и Северна Македония, в сравнение с през интервала 2008-2020 година Във Франция и Испания е имало по 200 пожара през юли, до момента в който всекидневно са сред 40 и 80 през последните 12 години. 

Особено трагично е ситуацията в Турция, където са изгорели 150 000 хектара гори, което е 9 пъти повече от междинното през последното десетилетие.

Професорът по климатология от Университета в Бристол Дан Мичъл , че " комбинацията от висока температура, суша и мощни ветрове е основала условия в Гърция и Турция за съвършена стихия ". Тази година е имало извънредно малко дъждове в Южна Европа. " Със стоплянето на климата чакаме горските пожари да станат по-чести и в Централна и Северна Европа ", споделя проф. Мичъл.

Думите му се удостоверяват от ставащото и отвън Европа, само че също на север. 

Подхранвани от летните горещи талази, горските пожари са обхванали повече от 1,5 милиона хектара от блатистата иглолистна тайга в Якутия, като повече от месец към момента остава в годишния сезон на пожари в Сибир.

Огромни региони на Русия страдат от горещи талази и суши, провокирани от изменението на климата през последните години, с голям брой температурни върхове.

Това е третата поредна година, в която Якутия - най -студеният район на Русия и граничещ със Северния ледовит океан - има толкова жестоки пожари.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР