Морският червей Sabellaria alveolata се оказва големият победител от глобалното

...
Морският червей Sabellaria alveolata се оказва големият победител от глобалното
Коментари Харесай

Морският червей е големият победител от глобалното затопляне

Морският червей Sabellaria alveolata се оказва огромният победител от световното стопляне, заяви Агенция Франс Прес, цитирайки научно проучване. Червеят, който построява рифове по европейските крайбрежия, уголемява желания от него ареал под въздействие на нарасналите температури.

Научното проучване е оповестено в сп. „ Глобъл обмен байолъджи “. Според прогнозните данни до 2050 година този морски червей е огромният печеливш от световното стопляне . Хабитатът на голям брой типове е заплашен при покачване на температурите с 2 градуса по Целзий до 2050 година Прогнозите за морския червей са измежду дребното положителни вести на срещата КОП27 в Египет.

Малкият морски червей Sabellaria alveolata, който е дълъг 3 см, живее в туби от сраснат пясък и останки от миди. Той филтрира морската вода и служи за храна на раците и рибите. Освен това изгражданите от него рифове на повърхност от стотици хектари - от Мароко до Шотландия, защищават крайбрежията от ерозия.

Рифовете на морските червеи са като запушалка, която всмуква силата на вълните, сподели пред Агенция Франс Прес Амилия Кърд, съавтор на проучването.
Заливът Мон-Сен-Мишел в северозападна Франция е мястото с най-големия риф на морски червеи, разпрострян се на стотици хектари повърхност. Това е най-голямата животинска структура в Европа, акцентира Кърд.

Според прогнозния модел на научното проучване, в което вземат участие университетите в Порто, Бангор и Плимът, ареалът на морския червей ще нарасне с 27,5 % до 2050 година Морският червей ще разшири хабитата си на север, към Ирландия, Ламанша и шотландските крайбрежия .
Прогнозите обаче не са единствено оптимистични. Според заключенията разпространяването на рифовете може да провокира локално изгубване на типа. Една от характерностите на този скотски тип е фактът, че ларвите се развиват във водата, отнасяни от течението, преди да се фиксират към риф.

Колкото по-отдалечени са рифовете един от различен, толкоз по-трудно е за ларвите да доближат до тях. Локалните разкъсвания на рифовете могат да станат районни. Възможно е до 2050 година този тип червеи да изчезнат в някои присъщи за тях зони като френския атлантически бряг. Това би провокирало резултат на лавина в екосистемите към рифовете.

Sabellaria alveolata към този момент е заплашен поради риболова и разпространяването на зелените водорасли.                
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР