Морските водорасли са сред най-бързо растящите растения на планетатаАмазонка, Борнео,

...
Морските водорасли са сред най-бързо растящите растения на планетатаАмазонка, Борнео,
Коментари Харесай

Скрити гори под океана заемат два пъти по-голяма площ от Индия

Морските водорасли са измежду най-бързо растящите растения на планетата

Амазонка, Борнео, Конго, Даинтри. Знаем имената на доста от най-големите или най-известните тропически гори в света. Много от нас са чували и за най-големия горски масив в света, простиращ се от Русия до Канада. Но какъв брой от нас биха могли да назоват една подводна гора? 

Под водата са скрити големи гори от водорасли и келп, които се простират доста по-далеч, в сравнение с сме предполагали до момента. Малко от тях даже са посочени. Но техните буйни корони са дом на голям брой морски типове. 

Край крайбрежията на Южна Африка се намира Голямата африканска морска гора, а Австралия може да се похвали с Големия южен риф. По целия свят има още доста обширни, само че неназовани подводни гори. Ново изследване на разкрива, че международните океански гори заемат повърхност, два пъти по-голяма от тази на Индия. 

Тези гори от водорасли са изправени пред закани от морските горещини и изменението на климата. Но в тях може да се крие и част от отговора, защото те са способни да порастват бързо и да гълтам въглерод.

Какво съставляват океанските гори?

Подводните гори се образуват от морски водорасли. Подобно на другите растения, те порастват, като улавят слънчевата сила и въглеродния диоксид посредством фотосинтеза. Най-големите типове доближават височина от десетки метри, образувайки горски покриви, които се люлеят в безконечен танц при прекосяването на вълните.  Подобно на дърветата на сушата, тези водорасли оферират местообитание, храна и леговище на огромно многообразие от морски организми. 



Колко обширни са тези гори и какъв брой бързо порастват?

Отдавна е известно, че морските водорасли са измежду най-бързо растящите растения на планетата. Но до момента е било доста мъчно да се реши какъв брой огромна повърхност покриват техните гори. На сушата към този момент елементарно можете да мерите горите посредством спътник. Под водата това е доста по-сложно. Повечето спътници не могат да правят измервания на дълбочините, на които се намират подводните гори. С помощта на милиони подводни записи от научната литература и онлайн складове откривателите откриват, че океанските гори покриват сред 6 и 7,2 милиона квадратни километра. Това е повече от площта на Амазонка. 

Темповете на напредък на водораслите са били измервани от водолази. Оказало се, че океанските гори са даже по-продуктивни от доста интензивно отглеждани култури като пшеница, ориз и царевица. Ежегодно те създават приблизително от 2 до 11 пъти повече биомаса на повърхност, в сравнение с тези култури. Продуктивността е най-висока в районите с сдържан климат, в които нормално водата е хладна и богата на хранителни субстанции. 

Какво значат нашите открития за провокациите, пред които сме изправени?

Тези констатации са окуражаващи. Бихме могли да използваме тази голяма работливост, с цел да помогнем за бъдещата продоволствена сигурност на света. Фермите за морски водорасли могат да добавят производството на храни на сушата и да подтикват устойчивото развиване.

Тези бързи темпове на напредък значат също, че водораслите са жадни за въглероден диоксид. Докато порастват, те извличат огромни количества въглерод от морската вода и атмосферата. В международен мащаб океанските гори могат да поемат толкоз въглерод, колкото Амазонка.

Това допуска, че те биха могли да играят роля за намаляване на изменението на климата. Въпреки това не целият този въглерод може да се окаже обхванат, защото за това е належащо въглеродът от морските водорасли да бъде изолиран от атмосферата за относително дълъг интервал от време.

Първите оценки сочат, че забележителна част от водораслите може да бъде погълната в седиментите или в морските дълбини. Но какъв брой тъкмо въглерод от водораслите ще бъде обхванат по натурален път, е предмет на интензивни проучвания.

Тежки времена за океанските гори

Почти цялата спомагателна топлота, арестувана от 2400 гигатона парникови газове, които сме изхвърлили до момента, е отишла в океаните. Това значи, че океанските гори са изправени пред доста сложни условия. Големи площи от океански гори неотдавна изчезнаха край Западна Австралия, Източна Канада и Калифорния, което докара до загуба на местообитания и капацитет за усвояване на въглерод. И обратното, с топенето на морския лед и стоплянето на температурата на водата в някои арктически райони се чака разгръщане на океанските гори. Тези подценявани гори играят решаваща роля.

По-голямата част от подводните гори в света не са разпознати, не са изследвани и не са проучени. Без основни старания за възстановяване на нашите знания няма да е допустимо да се обезпечи тяхната отбрана и запазване - да не приказваме за потребление на цялостния капацитет на многочислените благоприятни условия, които те дават.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР