Морските свинчета са едни от най-сладките домашни любимци, които можем

...
Морските свинчета са едни от най-сладките домашни любимци, които можем
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за размножаването при морските свинчета

Морските свинчета са едни от най-сладките домашни любимци, които можем да отглеждаме у дома. Те са занимателни, благи и отзивчиви. Има хора, които отглеждат по едно, до момента в който през ръцете на други минават цели генерации. Ако сте от тези, които желаят да си имат семейство морски свинчета и се интересуват от развъждането им, сме подготвили няколко съвета по отношение на размножаването на тези сладури.

Ако си имате женско морско свинче, би трябвало да знаете, че най-хубавият интервал за забременяване е към 5-6тия месец, като то може да ражда до 3-та си година. Задължителният интервал сред раждането и новата бременност е най-малко 6 месеца. Разбира се, преди да се стигне до зачеване, би трябвало да се консултирате с ветеринар и да установите здравословното положение на вашето морско свинче.

Що се отнася до мъжете при морски свинчета, при тях половото съзрявате настава доста рано, когато са едвам на няколко седмици, поради което е значимо да се отделят от майките си. Счита се, че тези морски свинчета са подготвени за чифтосване, когато станат на 4 месеца. Дори и да не сътвори поколение тогава, не чакайте по-дълго от 2-та му година, защото процесът по-късно е по-труден.

И по този начин, когато мъжкият си хареса женска, той стартира да я ухажва, като сладко потраква и обикаля гордо към нея. Ако, обаче, стане по-настоятелен и опита да се настани върху нея, дамата го отблъсква. Тя оказва помощ, че е подготвена, щом застане на задните си крайници с опънати напред предни лапи и с отворена уста, от която се демонстрират острите ѝ зъби.

Актът стартира тогава, а целият развой е с дълготрайност от 14-16 дни.

Бременността при морските свинчета продължава към 68 дни. Когато новото бебе-свинче е на път, женската не се издава, а мъжкият става изключително влюбчив към нея. Може да разберете, че женската е бременна чак към 4-та седмица, когато стартира да ѝ проличава.

Като за всяка майка и за нея са нужни специфични грижи – давайте ѝ качествена храна за морски свинчета, хубави гранули, сено или други свежи артикули. Не я тормозете, стряскайте, не я вадете от клетката, в случай че тя не желае да излезе, не пипайте коремчето ѝ! Важно за нея е да разполага с задоволително пространство, т.е. с просторна клетка за свинчето.

 Морски свинчета

Обикновено процесът на раждане при морските свинчета се случва през нощта. Майката оформя постелята си и когато разкритието е задоволително огромно, тя застава в седнало състояние и ражда дребното си. Разкъсва и изяжда плацентата, а след това изкъпва и почиства детето си. Едно женско морско свинче може да има до 3-4 бебенца морски свинчета.

Когато се родят, дребните морски свинчета са преносими и нормално търсят място, на което да се скрият. Те наподобяват съвсем на родителите си. Осигурете им прикритие с забрадка, картонена кутийка или нещо друго. Майката е подготвена да се грижи за тях. Подсигурете задоволително вода и храна в клетката. Кърменето я изморява, само че тя ги отбива чак към 20-тия ден.

Важно както по време на бременността, по този начин и след нея е да обръщате внимание на майката. Дали има някакъв проблем, дали е нервна, прекомерно изтощена или има различен проблем. Ако забележите нещо, незабавно я заведете при ветеринар.

Ако търсите си гризач, вижте тези разгласи и цени за морски свинчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР