Морските свинчета произхождат оригинално от областта на Андите, Южна Америка.

...
Морските свинчета произхождат оригинално от областта на Андите, Южна Америка.
Коментари Харесай

С какво да храним морското свинче?

Морските свинчета произлизат автентично от региона на Андите, Южна Америка. Това е една от най-дългите планински вериги, даваща дом на скалисти хълмове, дъхави гори и необятни зелени поляни.

Разбирайки с какво се хранят морските свинчета в дивото, може да се ориентираме добре към ежедневното им меню, когато ги отглеждаме като домашни любимци.

Те са растителноядни животни, чиято дажба на ден съставлява в огромната си част тревна маса (прясна или изсушена). Организмът на морското свинче е привикнал да извлича от този вид диета максимума от калории, тъй че прибавянето на всевъзможен различен вид храна в огромни количества има нежелани последствия като затлъстяване и разрушение на зъбите.

Ключът към крепко, витално, пухкаво морско свинче разчита на диета, богата на треви. Разбираемо е да нямате ежедневен достъп до прясна такава, само че за благополучие, напълно старомодното сено ще свърши отлична работа.

Особено в случай че е било добре затворено и е съумяло да запази естествените си аромати. Измислете мрежичка, която да държи сеното надалеч от земята. Плюсът на сеното е, че даже животното да изяде огромно количество от него, няма особена заплаха прелестен домакински любим да надебелее.

Тревите изискват много дъвкане и спомагат за равномерното заличаване на зъбите, предотвратявайки несъразмерното израстване. Свръхнарасналите зъби при морски свинчета, привикнали да се хранят с пелети, вършат дъвченето на трева и сено мъчително и невероятно. Опитайте се да изградите табиет у животното, като изначало разрязвате с ножица сеното.

Що се отнася до свежите зеленчуци, зеленолистните (кейл, спанак) и броколите са отличен избор. Те са богати на по този начин нужния за тези дребни бозайници витамин С.

Свежите плодове не са честа храна за морските свинчета в дивата природа и затова би трябвало да се дават скромни количества от тях – дано парчето ябълка да бъде лакомство, а не главно ядене. Зелена светлина получават и плодовете: банан, манго, пъпеш, ягоди, круши.

 Морско свинче Снимка: boredpanda

Много притежатели вършат грешката да хранят пухчето си най-вече с пелети за морски свинчета, представляващи несъобразена с организма им съсредоточена и калорична храна. Естествено, това решение резултира в затлъстели животни и ненормално израснали зъби.

Когато търсите пелети на пазара, оглеждайте се за миксове, съдържащи идентични една с друга пелети, защото бозайничетата постоянно селектират кои да изядат и не поемат всички нужни нутриенти. Селективното хранене е еднакво на шведска маса, в която избираме да изядем единствено сладкиши и пропущаме черния самун, зеленчуците, плодовете.

Оптималното количество пелети за деня, препоръчвано от ветеринарите, е 1/8 чаша или такова количество, което животното може да поеме за 20 минути при непрекъснато хранене. С верните привички и диета морското ви свинче ще се радва на чудесно здраве дълги години.

Прочете още: Как да се сприятелим с морското свинче и Защо морското свинче трепери

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР