„Мораториумът бе приет по време, когато КЕВР провеждаше процедура за

...
„Мораториумът бе приет по време, когато КЕВР провеждаше процедура за
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Мораториумът ще доведе до финансов колапс електроразпределителните дружества, облагодетелствани са производителите от ВЕИ

„ Мораториумът бе признат по време, когато КЕВР организираше процедура за ново ценово решение за цените на електрическата и на топлинната сила, което да влезе в действие от 1 януари 2022 година В деня, когато се организираше публично разискване на нашето решение, министър председателят Кирил Петков изцяло безпричинно ни упрекна, че “КЕВР прави провокация и си играе игрички в деня на встъпване в служба на новото правителство”. По-късно добави, че е трябвало да изчакаме най-малко една седмица, с цел да бъдат назначени и заместник-министрите “, съобщи ръководителят на КЕВР Иван Иванов пред „ 24 часа “.

По думите му, в случай че Кирил Петков е бил задоволително осведомен е щял да знае, че КЕВР е почнала процедурата по ценовото решение още в средата на ноември месец. Това включва правене на отчет от работна група, приемането му от комисията, осъществяване на открити съвещания и публични разисквания, с цел да се стигне до приемане на решение на 1 януари 2022 година Иванов посочи, че сред обособените стадии има нормативно избрани интервали, чието съблюдаване е наложително. В противоположен случай решенията на КЕВР падат в съда. Така че датите на съвещанията са били избрани надалеч преди да се проведат договарянията за бъдещото ръководство.

„ Абсурдно е да се твърди, че те са определени за да се извърши провокация по отношение на новото ръководство на страната. Колкото за самия мораториум, с въвеждането му се лишават за три месеца и половина правата на КЕВР да дефинира цените на енергоносителите на контролиран пазар. Това е в цялостно несъгласие както с европейското законодателство, по този начин и с европейската процедура “, добавя Иванов.

Той е безапелационен, че през последните 6 години, откогато Законът за енергетиката подсигурява самостоятелност на регулатора, не е имало случай на сходна брутална интервенция в активността на КЕВР.

„ Това не изчерпва неоснователните и тенденциозни обвинявания към регулатора. Министърът на финансите ни укори, че не сме приели обещаните нормативни промени. Това не е правилно. Комисията одобри плануваните промени в Правилата за търговия с електрическа сила и Правилата за работа на проведен борсов пазар, а с промени в методиката за снабдител от последна инстанция се понижи цената на силата, която той доставя с 15-30 лева за мвтч “, споделя още Иванов.

На въпрос за последствията от мораториума, Иванов е на мнение, че първата е основаване на неравнопоставеност сред другите групи консуматори. Тези, които употребяват електрическа и топлинна сила, са привилегировани пред тези, които се отопляват с природен газ и пелети. В това число и хората по селата, които се отопляват на дърва, а цените за тях никой не ги задържа.

„ Мораториумът слага в тежко състояние Електроенергийния систематичен оператор. Той ще продължава да купува електрическа енергия от борсата за покриване на софтуерните си загуби на цена 3-4 пъти по-висока от настоящата сега планирана пазарна цена, по която ЕСО калкулира силата в сметките на своите клиенти. Подобно е ситуацията и при трите електроразпределителни сдружения “, добавя Иванов.

Той е на мнение, че четирите сдружения ще натрупат общо загуби от порядъка на 350 млн. лв. за периода на мораториума. Ако не бъдат покрити, сдруженията ще изпаднат във финансов колапс.

„ Още по-тежко е ситуацията на топлофикационните сдружения. Цената на топлинната сила за потребителите остава непроменена, само че цените на природния газ и на въглеродните излъчвания не престават бързо да порастват. Природният газ образува 71% от цената на парното, а излъчванията – 18%. Това значи, че 89% от цената на парното се покачва без компенсиране “, споделя още ръководителят на КЕВР.

Той е на мнение, че следствията от мораториума ще станат забележими идващите месеци. „ Ще прегледам няколко разлики сред метода на КЕВР и този на държавното управление. Ние успяхме да понижим покачването на цената на тока за бита и парното посредством преструктуриране на финансовия запас от енергийния бранш, без да посягаме на нито един лев от държавния бюджет. В проекта на държавното управление се употребяват обилни средства от бюджета. Ако кабинетът отхвърля да понижи Данък добавена стойност, вярното решение е да се оставят свитите покачвания на цената, а посредством общественото министерство да се вкара компенсиране на енергийно уязвимите консуматори “, добавя още той.

Запитан какво ще се случи след 1 април, Иванов споделя, че замразяването на цените за три и половина месеца би трябвало да бъде регистрирано в идващото ценово решение и съществува действителен риск тогава покачването да бъде доста по-голямо.

„ Ако към 1 март 2022 година бъде доказан срокът на мораториума – 31 март, регулаторът би трябвало да се произнесе с ново решение на 1 април. Още е прекомерно рано да се дават планирани стойности за цените. Яснота ще има едвам в средата на март “, споделя Иванов.

Той е категоричев, че замразяването на цените и произлизащите от това финансови проблеми на засегнатите сдружения ще доведат до огромна междуфирмена задлъжнялост – обстановка, която ни е позната от 2013-2014 година

Иванов добавя, че в случай че КЕВР не са приложили пакет от спомагателни регулаторни ограничения, цената на тока за битовите консуматори трябваше да се усили с 64%. Чрез потребление на 1 милиарда лева от нарасналите доходи във фонд „ Сигурност на енергийната система “ КЕВР съумя да понижи нарастването до 11,5%. Ако беше признато предлагането ни за понижаване на Данък добавена стойност върху енергоносителите от 20 на 10%, то нарастването на тока за хората щеше да бъде 1-2%.

„ Предложението ни за краткотрайно понижаване на Данък добавена стойност за енергоносителите за 3-4 месеца почива на ясна логичност: няма да има отрицателен резултат върху бюджета, защото през последните четири месеца на 2021 година постъпленията от Данък добавена стойност на енергоносителите внезапно се усилиха заради няколкократното повишаване на цената. От друга страна, тази мярка е ориентирана целево за битовите консуматори, тъй като при бизнес потребителите се ползва система за възобновяване на Данък добавена стойност и размерът на налога не ги визира директно “, споделя Иванов.

Съществуващите данни за цените на природния газ и излъчванията са предполагали нарастване на цената на топлинната сила с 50%. КЕВР, в границите на своите пълномощия е съумяла да сведе покачването до 13% приблизително за страната. Единствено за “Топлофикация София” остана високо – 29%. Намалението на Данък добавена стойност на 10% би направило минимално покачването на цената на парното отопление в страната, а за “Топлофикация София” - към 20%.

„ Безспорно битовите консуматори ще се възползват от непроменените цени на електрическата енергия, топлинната сила и ВиК услугите. Уви, идващото ценово решение - от 1 април 2022 година, ще докара до още по-рязко нарастване на тези цени заради тримесечното им изкуствено задържане “, добавя Иванов.

Той е безапелационен, че мораториумът облагодетелства производителите на електрическа енергия от възобновими източници – слънце, вятър, вода и биомаса. „ Те за всеки създаден мегаватчас употребяват награда, която се дефинира като разлика сред тяхната преференциална цена и прогнозната пазарна цена според решение на КЕВР. От 1 юли 2021 година тази планирана цена е към 119 лева за мегаватчас, което дефинира размера на наградите за ВЕИ производителите от порядъка на няколкостотин лв.. В плана на новото ценово решение КЕВР промени прогнозната пазарна цена от 119 на 293 лева По подобен метод внезапно биха се понижили наградите за ВЕИ, като за огромна част от тях тя се свеждаше до нула. Това не значи, че тези производители биха работили на загуба, тъй като реализацията на свободния пазар им обезпечава доходи над 300 лева за мвтч. Нашето решение само ги лишаваше от наградата, която би представлявала свръхпечалба. КЕВР предвиждаше да насочи спестените средства към битовите консуматори за намаление на цената на тока за тях. Касае се за 350 млн. лева на година, или над 100 млн. лева за първото тримесечие “, добавя още Иванов.

По отношение на изтеклия му мандат, ръководителят на КЕВР напомня, че три Народното събрание не са съумели да изберат негов заместител. Той самият е заявил, че няма да се кандидатира още веднъж и се надява, че през идната година се надява да бъде определен нов ръководител, който да е способен, честен и кардинален. До тогава КЕВР ще продължи да работи като самостоятелен и почитан народен регулатор.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР