Мораториум върху каквато и да е цена принципно е лошо

...
Мораториум върху каквато и да е цена принципно е лошо
Коментари Харесай

Енергийната криза: кой какво очаква

Мораториум върху каквато и да е цена кардинално е неприятно икономическо решение - в една отворена стопанска система когато разноските се подвигат, а цената - не, това кара компаниите да натрупат загуби. Сегашната обстановка печели време да не се придвижи ударът върху семействата, само че в случай че не бъдат взети бързи ограничения, секторът ще има доста по-големи проблеми.

От една страна са битовите консуматори, за които главно се приказва в този момент. Но бизнесът продължава да заплащат сериозно високи сметки за ток, а утвърдената от служебния кабинет скица за подкрепяне завърши. Пряко наранени в сегашната обстановка са и електропреносните и електроразпределителни сдружения, които натрупат големи загуби от разликите сред контролираните им цени и действителните цени на тока на борсата.

Критична е и обстановката с " Топлофикация София ", която все още още веднъж разчита на помощта на страната, само че при действието на мораториума ще затъне финансово още повече.
Първо семействата
Поради високата електорална тежест и горчивия опит от предходни години с национални митинги, властта насочва вниманието си предпочитано върху цените за бита, въпреки там евентуалното повишаване да е минимум - към 13%.
Конкретните текстове за измененията в мораториума бяха готови от Българска социалистическа партия. Фотограф: Цветелина Белутова Реклама
Една допустима мярка за справяне със обстановката след рухването на мораториума е да вземем за пример обсъжданото понижаване на Данък добавена стойност върху тока и парното. Това безусловно ще намали сметките за бита (ефект за бизнеса тук няма да има) с размера на предлаганото от КЕВР нарастване. По този метод, без да се основава в допълнение напрежение в бранша посредством задържането на цените, потребителите няма да заплащат повече. Разликата ще е за сметка на бюджета, който обаче по този начин или другояче към този момент се лиши от Данък добавена стойност от много други браншове.

Алтернативно решение е да се планува скица за подкрепяне на семействата - с пари отново от държавния бюджет. Подобни практики има в разнообразни страни в Европейски Съюз, като последно Ирландия разгласи, че ще даде по 100 евро на всяко едно домакинство. В България междинната месечна сметка за ток е към 70 лева (огромна част от хората се топлят на дърва и пелети), а при нарастване от 13-14% тя би станала 80 лева Това значи междинна отплата от 10 лева на месец. За януари, февруари и март това са 30 лева на домакинство. При 3 млн. семейства става дума за не повече от 90 млн. лева Подкрепа, която може да се случи непосредствено посредством сметките за ток.

Никой не приказва за семействата, които се отопляват на газ. Техните сметки са скочили най-вече - към 300% по отношение на предходната зима, само че нито мораториумът ги обгръща, нито се разискват схеми за подпомагането им. В тази скица също по този начин, не става дума за цените на парното, които също ще ударят тежко потребителите.
После бизнеса
При небитовите консуматори обстановката наподобява малко по-ясна. За тях към този момент има скица за компенсиране, която действаше през септември и октомври - по 110 лева за всеки нужен мегаватчас електрическа енергия. Новото държавно управление може да я продължи до края на март да вземем за пример.
Реклама
Проблемът тук е, че размерът на компенсацията към този момент не е задоволителен поради продължаващото повишение на борсовите цени на тока, които за ноември минават 400 лева за мВтч, а от началото на декември са над 430 лева./мВтч при под 370 лева./мВтч за октомври. Прогнозите са, че високите цени ще се запазят през зимата, а при задържане на студените температури за огромен интервал те могат да се повишат още.

Работодателските организации АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП към този момент оповестиха, че бизнесът ще изпадне в сериозна обстановка, в случай че не се продължи помощта, която бе заплащана за септември и октомври, и в случай че тя не бъде обновена. Предложението им е сумата да стане 217 лева или общо 800 млн. лева за ноември и декември. Тези пари още веднъж могат да дойдат от изключителната събираемост на Данък добавена стойност в бюджета (пак поради по-високите цени на енергията) и от облагите на АЕЦ " Козлодуй " или НЕК.

От бизнес организациите упорстват още да се сътвори платформа на борсата, посредством която консуматори, отговарящи на избрани критерии за енергийна активност, които да бъдат създадени, да могат да наддават за дълготрайни контракти.
Ами ЕРП
Остава една група компании, които губят от мораториума, само че не получават обезщетения. Става дума за електроразпределителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про, както и държавната ЕСО. Проблемът при тях е, че закупуват силата за софтуерните си загуби от борсата, само че разноските за това са изчислени на база планувана от КЕВР цена, която е три пъти по-ниска от действителната. Грубо за половин година насъбрания недостиг при всяко едно от тези сдружения е към 150 млн. лева или общо 600 млн. лева Тези пари рано или късно би трябвало да бъдат платени от някого тъй като фирмите оперират с контролирани цени и няма по какъв начин да поемат загубите върху себе си.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Право 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Право 3 Здравеопазване 1 Право 2 Технологии 3 Туризъм Реклама
" Категорично възразяваме против опитите държавната обществена политика да се организира през механизми за изкуствено задържане на цените на електрическата енергия ", се споделя в обща позиция на Енергийния систематичен оператор, ЧЕЗ България, EVN България и Енерго-про. Дружествата показват, че верният метод е нуждаещите се семействата да получават помощи от Министерството на труда и обществената политика.

Ако не бъде открит работещ механизъм за обезщетения, да вземем за пример да бъдат включени в схемата за бизнеса, ЕРП-тата предвиждат колапс на цялата система. " Реална е заплахата от неспособност за извършване на заплащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от несъблюдение са капиталовите и ремонтни стратегии на мрежовите оператори. Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттова и цялата стопанска система на България ", написа в позицията им.
И най-после, само че не по значимост - " Топлофикация София "
Извън всички тези проблематични тематики стои столичното парно. То е в сериозно финансово положение и единствено два месеца откакто БЕХ покри над 100 млн. лева от отговорностите му към " Булгаргаз ", още веднъж е натрупало големи задължения. Това от своя страна основава проблем за заплащанията към " Газпром " и слага под риск снабдяването в цялата страна.

Без актуализация на цените или друга скица за подкрепяне компанията няма по какъв начин да продължи да съществува. София обаче няма друга опция за отопление сега. Разбира се, опция е БЕХ още веднъж да покрие заплащания, само че с това кредитната експозиция ще надвиши 1 милиарда лева и действително става невъзможна за обслужване.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Ударът против зеления токПокрай новите цени на тока, парното и водата КЕВР беше решила да отстрани и всички награди за ВЕИ производителите. Това е проблем, тъй като множеството от тях (над 90%, като точните данни са във ФСЕС, където постъпват фактурите за продадената енергия) имат подписани годишни контракти за продажба на силата си при цената от 119 лева./мВтч, защото им е било обезпечено, че ще си получават наградите през целия регулаторен интервал (от 1 юли 2021 година до 30 юни 2022 г.). Именно това са дълготрайните контракти на пазара, които дават известна сигурност в бранша. Тези производители не печелят от високите борсови цени, тъй като към този момент са продали силата си на годишна база. Единственият вид е да спрат да извършват годишните си контракти и да стартират да продават тока на дневна база на борсата. Но по този начин ще има отрицателен резултат за потребителите, защото в допълнение ще се покачат борсовите цени и дружно с това ще извади от пазара годишните контракти, които са подписани на доста по-ниски равнища. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР