Монтана отбеляза Съединението на България с концерт и много положителни

...
Монтана отбеляза Съединението на България с концерт и много положителни
Коментари Харесай

Монтана отбеляза тържествено Съединението /снимки/

Монтана означи Съединението на България с концерт и доста позитивни страсти, научи BulNews.
По време на събитията преди 136 години в Монтана, тогава Кутловица, е извършен протест в отбрана на Съединението на княжество България и Източна Румелия. Изпратена е поддръжка на княз Александър Батенберг и държавното управление, Съставен е комитет за събиране на помощи. През ноември, когато Сърбия атакува България, с цел да попречи на Съединението,  опълченци от Кутловица се явяват в тила на сръбската армия в боевете при Белоградчик и спомагат за отблъскването на врага.
 „ Съединението на България е знаменателно събитие, което се разграничава от всички останали в нашата история ”. С тези думи стартира словото си кметът на Монтана Златко Живков по повод  тържественото отбелязване на историческата дата на централния площад „ Жеравица ” в Монтана. На сцената той бе съпроводен от ръководителя на Общинския съвет Иво Иванов.
„ Това велико дело е осъществено единствено от българи. Всички Велики сили са били срещу  обединението на страната ни. Прекланям се пред героичните ни предшественици, които са били  заедно и са съумели да реализират огромната цел  Съединение на Княжество България и Източна Румелия ”, сподели още Живков.
След речта на кмета, празника стартира с концерт на Райна. Фолклорната певица изпълни  любими народни песни от пиринска, тракийска, шопска и северняшка фолклорни области. На сцената я съпроводиха танцьорите от ансамбъл  „ Северняци ” към ЦПЛР – ОДК „ Ние, врабчетата “. Артистичен посетител на празничната програма  бе и състав  „ Фолклорни наследници “ от гр. Елин Пелин.
С още едно културно събитие Монтана ще означи Съединението. Това е изложбата „ Душата ми в храма “ на пловдивския художник Вълчан Петров. Тя ще бъде в 17.00 ч. в Художествена изложба „ Кирил Петров ”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР