Монтана изпраща големия актьор Петър Митев. Човекът – усмивка, който

...
Монтана изпраща големия актьор Петър Митев. Човекът – усмивка, който
Коментари Харесай

Монтана се сбогува с големия актьор Петър Митев

Монтана изпраща огромния артист Петър Митев. Човекът – усмивка, който не остави нито един равдодушен фен, написа " Конкурент ".

Петър Митев, който за всички в Монтана ще си остане просто Петьо, си отиде от този свят на 8 август на 65-годишна възраст. 40 от тези години той изживя на сцената на монтанския трагичен спектакъл „ Драгомир Асенов” и пресъздане незабравими облици.

Стъпва за първи път на сцената в Монтана през далечната 1977 година, незабавно след завършването на НАТФИЗ „ Кръстьо Сарафов “. Малко от хората в града знаят, че в действителност една от емблемите на локалния спектакъл, е врачанин. Петьо на процедура е израснал в театъра. Майка му била разпоредителка в драмата във Враца и той не е пропуснал нито един театър, игран там по времето, когато бил малко момче.

Преди да се заеме с актьорство, след гимназията Петьо учи във

висшето национално военно-морско учебно заведение “Никола Вапцаров”, след това кандидатства във НАТФИЗ и попада в класа на на огромния сценичен възпитател, лекар по постановка проф. Кръстьо Мирски.

Първата му роля в спектакъл „ Драгомир Асенов” е моряка в пиесата на Бил Белоцерковски „ Ураганът”. От този ден до последната му поява пред аудитория аплодисментите за Петьо не стихват.

Започнал с драма, Митев схваща, че комедията е неговата буря и й се отдава напълно.

През последните години стихията на Петьо са моноспектаклите.

Незабравими ще останат „ Москва-Петушки “, „ Ние, Българите “, „ Кентърбърийски разкази “, „ Автобиография “, „ Втора сряда “ и „ Небесен делегат “.

„ Автобиография” се играе от 1998 година до през днешния ден, а детският театър „ Коледен подарък” е на сцената 14 сезона.

Петьо остана правилен на публиката в Монтана до последния си мирис. Изиграл е стотици функции, гастролирал е и в пиеси на театрите във Видин и Враца. Носител е на почетната значка на Монтана.

Аплодисменти, Петьо!

Поклонението пред тленните остатъци на великия артист е планувано за петък, 11 август, от 9.30 часа в централното предверие на театъра в Монтана.

Погребението е от 11 часа в гробищния парк.

„ Конкурент “ сервира най-искрените си съболезнования на всички родственици, близки и другари.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР