Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона

...
Мониторинговата група за демокрация, основни права и върховенство на закона
Коментари Харесай

Групата за демокрация в ЕП недоволна от отговорите на българските власти, привиква ги пак

Мониторинговата група за народна власт, съществени права и господство на закона в Европейския парламент не е удовлетворена от отговорите, получени на спомагателните писмени въпроси от българските управляващи, които им изпрати след чуване през август, предава БНР. Групата е известна още като.
Затова тя още веднъж ги кани на съвещание на 17 декември, това заяви пред публицисти евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.
 Йончева: Днес няма по-голяма идея от битката с корупцията Йончева: Днес няма по-голяма идея от битката с корупцията
" Днес е международният ден за битка с корупцията. Надявах се да видя най-малко на този ден опит от страна на държавното управление да постави старания в т...
В Брюксел един от уговорките на Йончева, който има отношение към проблемите в България, е присъединяване й в мониторинговата група за народна власт на Европейския парламент. В нея влизат едвам 14 европейски депутати и измежду тях до момента нямаше български представител.
Ситуацията в България е обект на проучване на групата от лятото на 2020 година На 28 август министър председателят Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан, само че не се яви. Нещо, което преди него не си е разрешавал нито един министър-председател, разяснява Елена Йончева. Тя напомни, че мониторинговата група е изслушвала премиера на Малта Джоузеф Мускат, както и премиера на Словакия Роберт Фицо.
Припомняме, че изпрати в края на август вицепремиера Екатерина Захариева и други представители на български институции да дават отговор на въпросите на европейските депутати. По гледище на евродепутатите трябваше да се явят персонално министър председателят и основният прокурор.
Изслушването на заместващите ги пратеници не беше задоволително и по тази причина в България бяха получени спомагателни писмени въпроси. Мониторинговата група не е удовлетворена от отговорите на българските представители и още веднъж ги кани на идващото съвещание на 17 декември.
 Йончева: Гласуването на резолюцията е победа за българските жители Йончева: Гласуването на резолюцията е победа за българските жители
Резолюцията за върховенството на закона в България мина. Това е победа за българските жители. Това написа в Twitter евродепутатът Ел...
Припомняме още острата реакция на нидерландския евродепутат пред EURACTIV след съвещанието на Групата за наблюдаване на демокрацията, върховенството на закона и главните права тогава. " Нашата група ще продължи тематиката за корупцията в България и ще изпратим спомагателни въпроси до доста от участниците (в тогавашното съвещание – б.р.), тъй като времето не ни стигна да влезем в елементи ". Евродепутатите бяха изразили желание да изслушат премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев за тревожната обстановка с корупцията в страната. Вместо тях се появиха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и заместник-главният прокурор. Софи инт’ Велд подсигурява, че тематиката няма да бъде забравена. " Ще има и други мотиви да се върнем към тематиката. Идния месец Европейската комисия ще показа първия си годишен отчет за върховенството на закона във всички страни членки. Ще има и други мотиви да се върнем към тематиката ", сподели тя пред EURACTIV. Групата за наблюдаване на демокрацията и върховенството на закона е част от Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, известна като комисията LIBE. Нидерландският евродепутат изясни, че съвещанието е било закрито съвещание и нямам право да разяснява полемиката всъщност.
През август от прокуратурата не дадоха никакво пояснение какво тъкмо е попречило основния прокурор да отиде на чуването, а да изпрани заместничката си Красимира Филипова. 
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР