Монитор >През деветмесечието на 2017 година фирми са взели на работа

...
Монитор
>През деветмесечието на 2017 година фирми са взели на работа
Коментари Харесай

Двоен ръст на непълнолетни служители у нас

Монитор >
През деветмесечието на 2017 година компании са взели на работа 6500 възпитаници. През същия интервал на предходната година броят на гимназистите, полагащи законен труд, е бил 2470. 
Традиционно най-вече малолетни работят като сервитьори, продавачи, камериери и рецепционисти. Затова и най-вече искащи да наемат възпитаници има в морските курорти, регистрират от ГИТ. Според статистиката годишно броят на трудещите се деца нараства. Миналата година 5009 младежи са били наети на контракт. През 2015 година позволение за работа са получили 2605 хлапета, а през 2014 година - 2005. За да назначат младежи, работодателите би трябвало да изискат позволение от инспекцията по труда. Според закона младежите не би трябвало да правят тежък физически труд и имат право да се трудят най-много 7 часа дневно.
От предходната година младежите над 16 години могат да работят до 22 часа вечерта вместо до 20 часа, каквото беше условието до края на 2015 година. Проверки на трудовите инспектори демонстрират, че едно от най-честите нарушавания е невръстните чиновниците да работят повече от регламентираните 7 часа. Не липсват и началници, наели младежи без позволение от ГИТ. Според Кодекса на труда шефовете, които не са спазили това условие, са застрашени от санкция сред 1000 лева и 3000 лева и до 1 година затвор.
Проверки на ГИТ откриха взрив на служащите без трудов контракт по морските курорти. Инспекторите открили 247 сервитьори, рецепционисти и камериерки на черно, което е с съвсем 60% повече по отношение на предишното лято.
Най-многобройни са били нарушаванията, свързани с работното време. Проверяващите са открили 900 случая, в които чиновниците са работили по-дълго от контрактуваното или се трудят без обедна отмора. Други 360 нарушавания са били свързани с неизплатени заплати.
По време на акция по инспекции на заведения и хотели по морето от инспекцията са съставили 529 акта за нарушавания, свързани с трудовите правни отношения и още 150 акта за нередности при обезпечаването на безвредни условия на труд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР