Монголия е втората азиатска държава, която ще произвежда българско кисело

...
Монголия е втората азиатска държава, която ще произвежда българско кисело
Коментари Харесай

Монголия е втората азиатска държава, която ще произвежда българско кисело мляко

Монголия е втората азиатска страна, която ще създава българско кисело мляко с бактерията " Лактобацилус булгарикус ", оповестиха от Министерството на стопанската система и промишлеността.

Споразумение за потребление на лиценза е подписано сред държавната  " Ел Би Булгарикум " и една от най-големите монголски компании за произвеждане на храни " APU Company ".

" Началото на диалозите за това съдействие бе сложено през декември предходната година и единствено за четири месеца успяхме да стигнем до подписването на днешното съглашение. То ще разреши достоверното българско кисело мляко да се продава и в Монголия ", сподели министърът на стопанската система Никола Стоянов. 

" България е татковина на киселото мляко и ще използваме националната обичайната технология за изработването на млечните артикули в Монголия ", разясниха от управлението на " APU Company ". Според тях съглашението ще им разреши да изпълнят една от задачите, заложени от монголската страна за производството на здравословна и потребна храна. Те към този момент са посетили и индустриалната база на " Ел Би " във Видин, с цел да се срещнат на място с технологичния процес. Интерес има и към общи планове в развойната активност и основаване на взаимни артикули, съобразени с особеностите на монголския пазар.

Споразумението е със период от пет години. Монголската " APU Company " получава лиценз за създаване, произвеждане, продажба и разпространяване на млечни артикули с истински български закваски за територията на Монголия, за което ще заплаща и лицензионни такси на " Ел Би Булгарикум ". " Популяризираме България, само че и усилваме приходите за българското дружество ", акцентира министър Стоянов.  

АPU Company е учредена през 1924 година и е една от първите монголски компании, профилирана в производството на храна и питиета, показват от МИИ. Общият пазарен дял на компанията на вътрешния пазар на млечни артикули е 31%. В Топ 5 е на монголските компании по мярка на платени налози. Един от главните акционери в компанията е Heineken. Предлага над 320 продукта, а през 2014 година основава лична фабрика за млечни артикули, а от предходната година създава и сирене. Компанията създава и план за монголски номадски млечни артикули (YAK Project).
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР