Mondelez, Mars Inc. и PepsiCo Inc. миналата година показаха бум

...
Mondelez, Mars Inc. и PepsiCo Inc. миналата година показаха бум
Коментари Харесай

Bloomberg: Тези чужди компании, които останаха в Русия, рязко увеличиха продажбите си

Mondelez, Mars Inc. и PepsiCo Inc. предходната година демонстрираха взрив на продажбите в Русия, наблягайки силата на съветския консуматор повече от година след началото на специфичната интервенция.

Продажбите на Mondelez Rus`, която продава бисквитки Jubilee и шоколад Alpen Gold, са нарастнали с 38% предходната година до 92 милиарда рубли (1,1 милиарда долара) по локалните счетоводни стандарти, според подадените скорошни заявления до съветските данъчни управляващи. Производителят на шоколад Cadbury е удвоил общите си облаги спрямо 2021 година



Маржовете бяха увеличени от ценообразуването, растежа на размера и прекъсването на рекламите, сподели Mondelez в годишния си отчет, добавяйки, че Русия съставлява 4% от консолидираните доходи предходната година.

Mars, която пристигна в Русия при започване на 90-те години, означи 14% нарастване на продажбите до 177 милиарда рубли предходната година, до момента в който облагите се покачиха с 58% до 27 милиарда рубли. Приходите на PepsiCo в Русия набъбнаха с 16%, а облагите се учетвориха, като производителят на безалкохолни питиета съобщи, че интервенциите в Русия ще генерират 5% от консолидираните чисти доходи през 2022 година по отношение на 4% година по-рано.

По думите на Mondelez и Pepsi, има ограничавания за прекачване на средства към и от Русия. Големите съветски компании, в това число тези потребителски единици, също се чака да бъдат подложени на налог за изключителни обстановки от 10% върху разликата в облагите през 2021-2022 година спрямо 2018-2019 година

Основни “ артикули

Американските групи останаха в Русия, защото не са обект на наказания, само че и трите обявиха, че ще продават единствено „ съществени “ артикули, макар че някои други компании се отдръпнаха от Русия. Изпълнителният шеф на PepsiCo Рамон Лагуарта сподели през септември, че компанията стопира продажбата на интернационалните марки като 7Up и Pepsi. Руското поделение на американската група обаче продава и чипс, газирани питиета, мляко, млечни артикули и бебешка храна, както и локални артикули като мая.

Останалите компании биха могли да се възползват от излизането на съперниците от пазара. „ Във всяка рецесия си има спечелили “, сподели Лилит Геворкян, съветски анализатор в S&P Global Market Intelligence.

„ Няма трагични промени в потребителските разноски. Да, има спад, само че не виждаме срив в жанр Covid “, - добави тя.

Потребителските колоси обявиха, че понижават бизнеса си в Русия, само че няколко огромни марки в световния бранш на храните и напитките на процедура изчезнаха. Coca-Cola, да вземем за пример, в действителност изчезна, само че нейните артикули към момента могат да се внасят през трети страни, а имитиращи газирани питиета с съветска марка също се появиха, с цел да отговорят на търсенето.

Стегнатият пазар на труда и умерената инфлация поддържат потребителското търсене, сподели Хели Симола, старши икономист в Института за нововъзникващи стопански системи към Банката на Финландия. Банката на Русия предвижда, че стопанската система ще нарасне с 2% тази година и ще доближи предвоенните равнища до края на 2024 година, когато въздействието на глобите ще отслабне.

Рекордният растеж на продажбите на Mondelez обаче стартира да понижава. Американският производител на храни съобщи, че е продавал доста по-малко артикули в Русия през 2023 година, като продажбите са спаднали с двуцифрено число от януари. През юни Mondelez съобщи, че понижава интервенциите си, стопира нови финансови вложения, стартиране на нови артикули и рекламни разноски в Русия.

Mars, която продава шоколад Bounty и кучешката храна Pedigree, също свежда до най-малко интервенциите си в Русия, съгласно Андрю Кларк, световен президент на Mars Wrigley, без да дава детайлности. PepsiCo отхвърли коментар.

Компаниите за потребителски артикули, които не престават да работят в Русия, са изправени пред протести и акции на някои западни пазари. Колкото по-дълго продължава войната и колкото повече цивилни умират, толкоз по-голям е натискът от потребителите върху бизнеса, с цел да спре активността си в Русия.

Pernod Ricard спря износа на всички спиртни питиета за Русия единствено седмици откакто съобщи, че ще възобнови доставките, откакто се сблъска с апели за протест в Швеция, родината на водка Absolut. Британският сладолед за конгломерата Unilever Plc беше нападнат в понеделник от инициативната група на „ Проект за украинска взаимност “, съгласно която всички налози, платени на съветското държавно управление, оказват помощ за финансиране на войната.

Приходите на Unilever в Русия са паднали с 1% до 85 милиарда рубли, само че облагата за предходната година съвсем се е удвоила до 9 милиарда рубли, според локалните счетоводни документи. Компанията съобщи, че съветското поделение е отделено от останалата част от бизнеса и облагите не напущат страната. Говорител на компанията сподели, че ходът на Unilever за понижаване на бизнеса в Русия е довел до спад в продажбите от към 15% предходната година.

Компаниите с активи в Русия се нуждаят от позволение на локалните управляващи, с цел да ги продадат и са изправени пред наложителни държавни вноски, даже в случай че ги продадат на алегорична цена или даже гратис.

Превод: Европейски Съюз

ПОХОД ЗА МИР:  Предвид това, че  Походът за мир и суверенитет се провежда с два лъча, з а тези, на които ще бъде мъчно и надалеч да отидат пред Министерство на външните работи, Ви каним отново  пред пилоните на НДК на 9 юли от 18.00 часа на „ Сбор за мир, срещу въвличането на България във война “. Двата лъча ще се слеят пред Народното събрание. https://pogled.info/bulgarski/sbor-za-Mir-protiv-vavlichaneto-na-otechestvoto-ni-vav-voina.158038?fbclid=IwAR2zebbOgMwqjReb5L_EJStf0OTEubNPWMfikLjkksoFiv08l8x0iQCFzzs

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР